Láthatóvá váltak a több száz éve eltüntetett nevek

2021. szept, 21. | Article, Articles, Cikk, Egyéb

Kikapart nevek? Jogfosztás? Egy 363 éves, 1658-ban datált adománylevél ez idáig rejtett részleteit tették láthatóvá a Tripont Kulturális Örökségvédelem munkatársai.

A digitalizálási specialisták az adománylevelen, a Phase One kamerarendszer multispektrális vizsgálatait hajtották végre. Ennek eredményeként váltak láthatóvá a lekapart nevek. Például Ladislaus Haragosé, akinek nevét, feltehetőleg azért tüntették el, hogy megfosszák előjogaitól.

Lászlónak, a zöldpuskás elit testőrnek, II. Rákóczi György állította ki a nemesi adománylevelet. A Phase One multispektrális vizsgálat során 7 darab különböző kép készül az adott dokumentumról, látható, UV és infravörös tartományban különböző szűrők segítségével szűkítve a fénytartományt. Ezzel az új technológiával az emberi szem számára a szakemberek láthatóvá teszik a láthatatlant. Az eljárás alkalmas eredetiség vizsgálatokra, lekapart, lemállott szöveges források feltárására, kedvező lehetőségeket biztosít a kutatók, de akár a rendőrség számára is.

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Tripont munkatársai egy közös pilot projekt keretein belül közel 46 magyar oklevelet, és adománylevelet digitalizáltak, és multispektrális vizsgálatokat hajtottak végre rajtuk. Az oklevelek egy része a Diplomatikai Levéltárból, vagyis a Mohács előtti gyűjteményből származik, másik részét pedig kora újkori adománylevelek alkotják.

A projekt keretein belül digitalizálásra került a legrégebbi fenn maradt magyar oklevél is, az immáron 912 éves, 1109-es veszprémvölgyi apácamonostor alapítólevele. Az adománylevél eredetileg görög nyelven íródott, Szent István idejéből származik. Ez az egyetlen kétségkívül hiteles oklevélszövegünk István korából, ugyanis nem található benne betoldásra utaló nyom. Az oklevél csak másolatban maradt fenn Könyves Kálmán idejéből.

A kiemelt dokumentumok mellett más különlegességek is digitalizálására kerültek, amelyeket az érdeklődők a Heritázs digitális archívumszolgáltatás felületén tekinthetnek meg.

A projektben résztvevő személyek:

Dr. Rácz György MNL, tudományos igazgató-helyettes

Avar Anton főlevéltáros, MNL OL, Magánlevéltárak és Gyűjtemények főosztálya

Nemes L. Ágnes főrestaurátor, osztályvezető, MNL SZKI Állományvédelmi Osztály

Lantos Zsuzsanna levéltári fényképész, MNL NKEUPI Digitális Tartalomfejlesztési Osztály

Bedő Dániel: Tripont, digitalizálási szakértő

André Fanni: Tripont, digitalizáló munkatárs

Kapcsolódó oldalak:

Phase One

https://www.tripont.hu/

https://mnl.gov.hu/?theme=mnl

Egyedülálló metszetek digitalizálása a Ráday Gyűjteményben

Közös projekten dolgozik együtt a Tripont és a Ráday Gyűjtemény. A Tripont munkatársai június folyamán közel 800 egyedülálló metszetet digitalizáltak a Ráday Gyűjtemény állományából. Az értékes kötetek szerencsés módon túlélték a pár éve a Ráday utcában kialakult...

A fényképezés története bélyegeken

A Magyar Fotográfiai Múzeumnak van egy kicsi, de különleges gyűjteménye a hatalmas anyagán belül. Nem fotók. Bélyegek, amelyek a fényképezés történetéből villantanak fel egy-egy izgalmas aspektust. Olyanokat is, amelyeket már elképzelni sem tudunk ma, amikor a...

Image Science Associates – Golden Thread képminőség-ellenőrző rendszer

Egy gyűjtemény digitalizálása hatalmas feladat. Rengeteg szakember összehangolt munkájára és komoly intézményi erőforrásokra van szükség hozzá. Ezért is különösen fontos, hogy az elkészült anyagok minősége megfelelő legyen, és a gyűjtemény tárgyainak legpontosabb...