Láthatóvá váltak a több száz éve eltüntetett nevek

2021. 09. 24. | Articles, Cikk, Egyéb

Kikapart nevek? Jogfosztás? Egy 363 éves, 1658-ban datált adománylevél ez idáig rejtett részleteit tették láthatóvá a Tripont Kulturális Örökségvédelem munkatársai.

 

 A digitalizálási specialisták az adománylevelen, a Phase One kamerarendszer multispektrális vizsgálatait hajtották végre. Ennek eredményeként váltak láthatóvá a lekapart nevek. Például Ladislaus Haragosé, akinek nevét, feltehetőleg azért tüntették el, hogy megfosszák előjogaitól.

Lászlónak, a zöldpuskás elit testőrnek, II. Rákóczi György állította ki a nemesi adománylevelet. A Phase One multispektrális vizsgálat során 7 darab különböző kép készül az adott dokumentumról, látható, UV és infravörös tartományban különböző szűrők segítségével szűkítve a fénytartományt. Ezzel az új technológiával az emberi szem számára a szakemberek láthatóvá teszik a láthatatlant. Az eljárás alkalmas eredetiség vizsgálatokra, lekapart, lemállott szöveges források feltárására, kedvező lehetőségeket biztosít a kutatók, de akár a rendőrség számára is.

 A Magyar Nemzeti Levéltár és a Tripont munkatársai egy közös pilot projekt keretein belül közel 46 magyar oklevelet, és adománylevelet digitalizáltak, és multispektrális vizsgálatokat hajtottak végre rajtuk. Az oklevelek egy része a Diplomatikai Levéltárból, vagyis a Mohács előtti gyűjteményből származik, másik részét pedig kora újkori adománylevelek alkotják.

A projekt keretein belül digitalizálásra került a legrégebbi fenn maradt magyar oklevél is, az immáron 912 éves, 1109-es veszprémvölgyi apácamonostor alapítólevele. Az adománylevél eredetileg görög nyelven íródott, Szent István idejéből származik. Ez az egyetlen kétségkívül hiteles oklevélszövegünk István korából, ugyanis nem található benne betoldásra utaló nyom. Az oklevél csak másolatban maradt fenn Könyves Kálmán idejéből.

A kiemelt dokumentumok mellett más különlegességek is digitalizálására kerültek, amelyeket az érdeklődők a Heritázs digitális archívumszolgáltatás felületén tekinthetnek meg.

 A projektben résztvevő személyek:

 Dr. Rácz György MNL, tudományos igazgató-helyettes

 Avar Anton főlevéltáros, MNL OL, Magánlevéltárak és Gyűjtemények főosztálya 

  Nemes L. Ágnes főrestaurátor, osztályvezető, MNL SZKI Állományvédelmi Osztály

 Lantos Zsuzsanna levéltári fényképész, MNL NKEUPI Digitális Tartalomfejlesztési Osztály

 Bedő Dániel: Tripont, digitalizálási szakértő

 André Fanni: Tripont, digitalizáló munkatárs

 Kapcsolódó oldalak:

 Phase One

 https://www.tripont.hu/

 https://mnl.gov.hu/?theme=mnl