Phase One iXH, a reprográfia új szintje

2020. márc, 20. | Egyéb

“Egy műtárgy digitális másolata annál értékesebb a kutatók számára, minél több információt tartalmaz” – mondta Dr. Johannes Röll művészettörténész, a Bibliotheca Hertziana igazgatója egy interjúban.  A Phase One egy újabb fantasztikus eszközt fejlesztett ezeknek a magas információtartalmú képeknek az előállítására. Bár első ránézésre talán unalmasnak tűnhet ez a fekete fémhasáb, a képességei egészen lenyűgözőek. Ez a kamera a Capture One CH szoftverrel együtt olyan dolgokra képes, amelyekből a teljes GLAM szektor és a tudományos-műszaki fotózási iparág profitálhat.

 

Kiváló képminőség és A0@300ppi digitalizálás egyetlen felvétellel

A 151 megapixeles CMOS szenzor köré tervezett iXH 150MP kamera egyetlen felvétellel képes digitalizálni akár A/0 méretű síkműtárgyakat 300ppi felbontással. Az érzékelő a BSI (Back Side Illumination) technológiának köszönhetően széles dinamika-tartománnyal rendelkezik (15 fényérték). Ennek köszönhetően a téma minden apró részlete páratlan részletgazdagsággal és színhűséggel rögzíthető. A hatalmas felbontás és a nagypontosságú színvisszaadás a műtárgy-digitalizálás minden területén hihetetlen előnyt jelent.

„Az iXH kamerarendszert úgy tervezték, hogy tartós és „jövőálló” legyen!”


Pontos színvisszaadás és széles spektrális érzékenység

Az iXH 150MP kamerának három verziója létezik. Az általános felhasználásra készült RGB érzékelővel szerelt modell mellett létezik egy Achromatic (monokróm) és egy WS (széles spektrumú) változat is. Ez utóbbiak kombinálják a hatalmas felbontást a széles spektrális érzékenységgel, így kiválóan alkalmasak speciális tudományos képalkotási feladatokra, például festmények, kéziratok vizsgálatára narrowband vagy multiband technológiával.

Az iXH 150MP Achromatic verzió a széles spektrum mellett magas fényérzékenységgel (ISO 200-102400), hihetetlen dinamika-tartománnyal és nem-interpolált képkészítési technológia miatt elképesztő élességgel rendelkezik.

Az UV és IR tartományra is kiterjedő multispektrális érzékenységnek köszönhetően az iXH 150MP WS  a megfelelő eszköz festmények vizsgálatára, vagy orvosi illetve kriminalisztikai képalkotó alkalmazásokra. Egy egyszerű IR blokkoló szűrővel ez az eszköz használható normál kameraként is.

FADGI, Metamorfoze, ISO 19264 és “Fehér Könyv”

Megfelelően képzett szakemberek által elvégzett beállítás és helyszíni kalibrálás után a kamera, az objektív és a szoftver teljesíti a múzeumtechnológiai képminőségi szabványokban előírt követelményeket. A teljes munkafolyamat sztenderdizálható, több ponton lehetséges a minőségellenőrzés, így az eszköz és a teljes workflow alkalmas állományvédelmi digitalizálásra és kutatható PDO-k (Preservation Digital Object) nagy tömegű előállítására.

Vadonatúj UltraRes RS 72mm MkII objektív

A Phase One által, kifejezetten reprográfiai célra tervezett 72 mm-es objektív az innovatív UltraRes technológiának és a különleges optikai tervezésének köszönhetően minden leképzési tartományban a képszélekig tökéletes élességet ad. Ez az objektív a 150 megapixeles vagy annál nagyobb felbontású szenzorok felbontás-igényét is képes kiszolgálni.

Természetesen az iXH 150MP fényképezőgép a Schneider-Kreuznach RS 120mm makróobjektívvel is elérhető. A 21 mm és 42 mm közgyűrűket a 120 mm-es objektívvel együtt használva nagyfelbontású makrófelvételek készíthetők. Ezzel a két objektívvel könyvtárak, levéltárak és egyetemek számára is lehetővé válik a legmagasabb igényeknek megfelelő síkreprodukciók és műtárgyfotók készítése.  

 • Síkra korrigált leképezés
 • “Floating” lencsetagok
 • Az iXH érzékelőhöz tervezték
 • Nagy feloldóképesség
 • Tökéletes élesség
 • Torzításmentesség
 • Egyenletes színvisszaadás

 

Egymillió expozícióig garantált  zárszerkezet

Az elektromágneses Reliance Shutter ipari terhelésre méretezett, kivételesen hosszú élettartammal rendelkező precíziós szerkezet, ezért a legigényesebb digitalizálási projektek számára is megfelelő. De csak akkor van szükség a használatára, ha vakuval készül a felvétel, mert a villanófények szinkronizálása csak így lehetséges. Különben, ha állandó fénnyel, például magas CRI értékű LED panellel vagy speciális Cultural Heritage LED rendszerrel fotózunk, akkor a hátfalba épített elektronikus “zárral” (ES) is exponálhatunk. Ebben az üzemmódban, mozgó alkatrész nélkül, korlátlan számú felvétel készíthető.

 

Új hőelvezető rendszer

Az újonnan kialakított ház belső és külső hűtőbordáival biztosítja a szenzor alacsony hőmérsékletét még egész napos élőkép használat mellett is. Ez zajmentes képeket és megbízható működést eredményez akár hosszú ideig tartó folyamatos használat esetén is.

Hatékony munkára tervezett adatkapcsolat

Az iXH 150MP a világ egyetlen, kulturális örökség digitalizálásra tervezett fényképezőgépe 10G Ethernet és USB-C csatoló felületekkel. Ezek a nagy sávszélességű szabványok biztosítják a gyors és megbízható adatátvitelt.

 

Az Infinity Platform

Az iXH kamerát az eddig csak az iQ4 hátfalban létező Infinity Platform köré tervezték, amely egy nagy teljesítményű kameravezérlő és képfeldolgozó keretrendszer. A nyitott Infinity Platform lehetővé teszi, hogy ugyanennek a hardware eszköznek a képességei a jövőben új funkciókkal bővüljenek, így a teljes rendszer „jövőálló” legyen. A platform zökkenőmentesen és nagy sebességgel képes kezelni nagyméretű fájlokat, így segíti a folyamatos munkát a tömeges digitalizálási projektekben.

 

iXH + Capture One CH

A kamera és a Capture One CH (Cultural Heritage) szoftver egymást kiegészítő, hatékony rendszert alkot. A programból vezérelhető a kamera, itt történik a kiolvasott nyers adathalmaz, a RAW file korrekciója és precíz konverziója szabványos archív fájlformátumokba. A program minden részletét és funkcióját a gyakorlati munka támogatására és a felvételi eszköz képességeinek maximális kihasználására tervezték az évtizedes digitalizálási tapasztalatok alapján.

A Capture One CH egyedülálló funkciókkal segíti a termelékenységet:

 • Negatív film reprodukciós eszköz
 • Nem destruktív RAW munkamenet
 • Automatikus korrekciók prezentációs célú felhasználásra
 • Automatikus körbevágás és automatikus elforgatás
 • AutoColumn vezérlés
 • AutoPPI és PPI-Assist – felbontásfüggő kameravezérlési technológiák: az Autocolumn motoros repróállvány és a Capture One CH szoftver képes egymással együttműködve a kamera automatizált pozicionálásra a meghatározott PPI érték eléréséhez.
 • Vonalkód leolvasó eszköz
 • Fejlett metaadat kezelés akár adatbázis kapcsolattal
 • Nyitott platform, szkriptelhető, SDK-n keresztül testreszabható
 • Lehetőség van egyszerűsített felület használatára nem kiképzett operátorok számára

 

 

Tudományos fotográfia – iXH  és Capture One CH

Az iXH 150MP kamerarendszert és a Capture One CH-t egyaránt úgy tervezték, hogy nyitott platformot biztosítsanak a jövő új képalkotási feladatainak megoldására. A hardver és a szoftver is fel van készítve a tudományos-, műszaki-, gépi látáshoz kapcsolódó-, szekvenciális-, multispektrális és 3D fotográfiai alkalmazásokra.

© R.B. Toth Associates / Equipoise Imaging

Az eszköz linkje a Phase One oldalán: https://www.phaseone.com/en/Cultural-Heritage/iXH-150MP-Camera-System

MŰSZAKI ADATOK

 

iXH 150MP

iXH 150MP
Achromatic

iXH 150MP
Wide Spectrum

Szenzor technológia

BSI (BackSide Illuminated) CMOS

Szenzor méret (mm)

53.4 x 40.0

Felbontás (pixel)

14204 x 10652 (151 megapixel)

Pixelméret (μm)

3.76

ISO tartomány

50 – 25,600

200 – 102,400

50 – 25,600

Dinamika tartomány

15 EV (fényérték)

Adatkapcsolatok

USB-C, Ethernet 10G Copper/ Fiber

Fileformátumok

RAW 14-bit, RAW 16-bit

Tömeg (g)

72mm MkII objektívvel és az L-Brackettel együtt 3450 g

Méretek (mm)

72mm MkII objektívvel és az L-Brackettel együtt 227 x 130 x 130 mm

Hűtés

integrált heat sink és külső hűtőbordák

Megfelelőségek

FCC Class A, CE, RoHS

 

 

OBJEKTÍVEK MŰSZAKI ADATAI

 

 

Phase One RS
72mm MkII objektív

Schneider
Kreuznach 120mm
Macro objektív

Lencsetagok száma

13

8

Csoportok

8

4

Fókusztávolság (mm)

72

120

Rajzkör (mm)

67.36

110

Rekeszértékek

f5.6 – f22

f5.6 – f22

Lebegő (floating) elem

van – firmware-ből vezérelt

nincs

Min. tárgytávolság

44 cm

67 cm

Leképezési arány

1:70 – 1:3 (optimális 1:11)

1:6.9 – 1:1.2 közgyűrűkkel

Tömeg (g)

1,470

1,050

Méretek (mm)

150 x 90 x 115

150 x 90 x 115

Szűrőmenet (mm)

77

46

 

 


Ha szeretne részletes információt kapni a termékről, bármelyik szolgáltatásunkról, vagy részt venne egy (online) bemutatón, keresse munkatársainkat a chs@tripont.hu emailcímen.

Szakmai hírlevelünkre itt iratkozhat fel:
https://mailchi.mp/6bfd4e27602a/tripontchshirlevel

Raffaello reprodukció Phase One IQ4 kamerával

Raffaello festmény reprodukciója a Phase One XF IQ4 150MP kamerával. Bibliotheca Hertziana Fotothek esettanulmány

DigiArchiv – professzionális digitalizáló szakember tanfolyam

A Tripont és a MOME OPEN szervezésében induló professzionális digitalizálási szakember tanfolyam, a kulturális örökségvédelem területén magas szintű szakmai képzést biztosít. Elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül a legfrissebb ismereteket szívhatod magadba,...

A Phase One a kulturális örökség digitalizálásának szolgálatában

A Phase One Instant Capture General Purpose kit a hátfalainktól, fényképezőgépeinktől, objektívjeinktől és szoftverünktől már megszokott legjobb képminőséget és kezelhetőséget ötvözi különböző repro állványokkal és kiegészítőkkel, hogy Ön pontosan és kényelmesen tudja...