CultArm3D

Digitalizálni könnyű!

Műtárgyak 3D szkennelése

A múzeumi világban egyre nagyobb az igény arra, hogy az intézményekben tárolt műkincseket 3D-ben digitalizálják. Többek között ez az igény teremtette meg a CultArm3D eszközét.

A CultArm3D szkennert a Fraunhofer IGD (Fraunhofer Institute for Computer Graphics) fejlesztette ki. A legjobb minőség érdekében a dán kameragyártó, a Phase One kamerarendszerét szerelték fel a robotkarra. A robotkar kialakítása során a szakemberek célul tűzték ki a csúcsminőségű 3D szkennelést, ezért a Phase One síkműtárgy digitalizálásra kifejlesztett kamerarendszerét a 100 megapixeles IXG-t szerelték a robotkarra. A tökéletes megvilágítás érdekében a kamerát speciális megvilágítással szerelték fel.

 

 

 

3D digitalizálás könnyedén

A szakemberek a kulturális örökség digitalizálása során különös figyelmet szentelnek a biztonságra. Áramszünet esetén a robotkar lezár, így megóvja a digitalizálandó tárgy megrongálódását.

A legnagyobb kihívást a különböző borítású alkotások, fényvisszaverő felületek, a bronzból, aranyból készült tárgyak jelentik. A CultArm3D technológiájával könnyedén digitalizálja a különböző felüleltű műtárgyakat.

A CultArm3D gyakorlati lehetőségei

  • Műkincsek érintésmentes vizsgálatának lehetősége
  • Csúcsminőségű digitális tartalom
  • A digitalizálandó tárgy tökéletes másolatának előállítása
  • Kutathatóság elősegítése
  • A tárgy jobb és részletesebb megismerése