Magyar Nemzeti Múzeum

szöveg: Hajnal Zsuzsanna

A Csornai diadém másolatának elkészítése

A Phase One 3D szkennelési technológiájának felhasználásával

A Csornai Premontrei Apátság felújítása során, 2019-ben, látogatóközpontot alakítottak ki az épületben. Az újonnan felállított kiállításhoz a rend kérte a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött, az 1887-ben, a csornai apátság téglavetőjében megbolygatott, Lakner Ambró kanonok által megmentett hun kori női sírból származó diadém másolatát.
A másolat elkészítésére igen rövid idő állt rendelkezésre. Ráadásul az eredeti tárgy rendkívül sérülékeny volta és a kőberakások technikája miatt a kontakt mintavétel (szilikon negatív forma elkészítése a tárgy köré öntéssel, szilárdulás utáni leválasztással) és másolatkészítés szóba sem jöhetett, mert a diadém mindenképp sérült volna.
Így a múzeum restaurátorai az egyetlen megoldásként a nagy felbontású 3 dimenziós digitális modell elkészítése, majd annak 3D nyomtatása mellett döntöttek. A Tripont CHS szakemberei egy Phase One XF kamerával több sorban, 5 fokonkénti forgatással készítették el a nyers felvételeket, amelyekből egy szoftver állította össze az elképesztő részletgazdagságú és pontosságú 3D modellt.
A tárgyat 149 kőberakás díszíti. Ezeket gránát, karneol, borostyán és zöld üvegbetéteket külön kellett áttetsző anyagból elkészíteni, hogy a másolat az eredeti látványát, összképét a lehető legjobban vissza tudja adni. Ezért a nyomtatás előtt a digitális állományt átalakították, a kövek helyét lemélyítették. A nyers 3D nyomatot a múzeum restaurátorai aranyozták, az eredeti kőberakások utánzatait elkészítve beillesztették.
A másolat a Csornai Premontrei Prépostság helyreállított könyvtártermében látható.
Maga a diadém egyedülálló lelet a Kárpát-medencében. A hunok európai megjelenésével nemcsak egy új birodalom egy új népesség jelent meg, hanem egy jellegzetes divatirányzat is szétterjedt a Római Birodalomtól északra lakó barbárok között. Az aranytárgyak, vagy arannyal bevont réz, ezüst maggal készült ékszerek, egyéb ötvöstárgyak felületén elburjánzó különféle kőberakások (főleg gránátok) divatja. A magas homlokú, torzított koponyájú hölgy, akinek a fején előkerült Csornán, a prépostság téglavetőjéből a diadém, mindenképp az 5. századi Kárpát-medence egyik legelőkelőbb családjához tartozott. Míg a kelet-európai sztyeppe övezetben diadém Moldáviától a Krím-félszigeten át a Kaukázus előteréig számos helyen előkerült jellegzetes keleti viseletű nők sírjaiból, a Kárpát-medencében a csornai az egyetlen ilyen ékszer.

[dsm_perspective_image _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default”][/dsm_perspective_image]

A diadém 3D modellje további információkkal, érdekességekkel

Csornai diadém 3D modellje a sketchfab.com oldalon
(Készítette a Tripont CHS az Archeo Group közreműködésével)

Az eredeti tárgyról készült fotók

A Csornai diadém
A Csornai diadém
A Csornai diadém
A Csornai diadém

A Csornai diadém adatlapja Magyar Nemzeti Múzeum Kincsei oldalon.