Raffaello reprodukció Phase One IQ4 kamerával

2020. márc, 20. | Hírek

 

A római Bibliotheca Hertziana a Max Planck Társaság Humán Tudományok Osztálya részeként a világ egyik legismertebb művészettörténeti kutatóintézete, amely az itáliai és a globális művészettörténet és építészet kutatásával foglalkozik. Az intézményt Henriette Hertz (1846–1913) magánalapítványként hozta létre 1913-ban a Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft kutatóközpontjaként. Az egyik olyan Max Planck intézet, amely nem Németországban található.

„Ez egy fantasztikus kép!” – mondja Enrico Fontolan, a Fotothek, a Bibliotheca Hertziana fotótárának munkatársa, a számítógép képernyőjére mutatva, amelyen egy festmény reprodukciója látható. „A ’La Fornarina’, avagy ’A pék lánya’, Raffaello egyik legismertebb portréja. Az ábrázolt nőről feltételezhető, hogy a híres reneszánsz művész szeretője volt” – meséli Fontolan úr az 1519 körül készült festményről. „A részletek gazdagsága, az élénk, majdnem háromdimenziós ábrázolás egyszerűen lenyűgöző!” – teszi hozzá.
Ő készítette a festmény reprodukcióját a Phase One XF IQ4 150MP kamerával a Róma központjában található Antik Művészeti Galériában, a Palazzo Barberini-ben.

 

A képminőség segíti a kutatást

A Phase One XF IQ4 150MP nagyobb felbontást kínál, mint bármely más full frame vagy középformátumú fényképezőgép. „Körülbelül egy évvel ezelőtt vásároltuk meg ezt a kamerát, mert a piacon elérhető legjobb megoldással akartunk dolgozni” – mondja a Fotothek munkatársa. Mivel a szenzor fizikai mérete is jelentősen nagyobb, mint az általuk előzőleg használt rendszeré, a Phase One IQ4-től jelentős képminőség javulást vártak, és ez a gyakorlatban be is igazolódott. „De nem csak a nagyobb felbontás a lényeg” – folytatja a Fotothek szakembere – „hanem a színvisszaadás és a rendkívül magas, akár 15 fényértékes dinamikatartomány is fontos. Ezek a hatalmas árnyalatterjedelmű képek sokkal részletgazdagabbak, ami nagyban segíti a tudományos kutatást. Ez különösen akkor válik nyilvánvalóvá, amikor helyszíni fénnyel fotózunk, vagy ellenfényes képeket készítünk, például történelmi épületek vagy kültéri szobrok fényképezésekor. Amikor az árnyékokra exponálok, a legvilágosabb részletek akkor is megmaradnak.”

 

Csúcstechnológia a kutatóknak

A Bibliotheca Hertziana célja az olasz művészet és építészet kutatása a korai kereszténység korától a napjainkig, különös tekintettel Róma városának építészetére és műemlékeire. A fotódokumentáció a Max Planck Társaság egyik fő feladata. „A Bibliotheca Hertziana fényképgyűjteménye a világ egyik vezető művészettörténeti fotó-archívuma” – mondja Dr. Johannes Röll igazgató és művészettörténész. „Feladatunk, hogy az itáliai művészet és kultúra történetét a lehető legrészletesebben és naprakészen dokumentáljuk.” Munkájuk az műtárgyak fotódokumentációjától olyan épületek, freskók és festmények részletes tanulmányozásáig terjed, amelyeket a jelenlegi kutatások ellentmondásosan tárgyalnak, vagy a közelmúltban helyreállítottak. Továbbá vannak hónapig tartó fényképezési kampányaik, amikor teljes galériákat, múzeumokat vagy palotákat fotóznak kutatási célokra.

A Fotothek munkatársai szerint a siker kulcsa: maximális adat-, és információtartalommal rendelkező képek készítése. „Minél több részletet tartalmaz egy fénykép, annál nagyobb az értéke a művészettörténeti kutatás szempontjából” – mondja Röll. „A színvisszaadás, a részletgazdagság, illetve a felbontás mind kiemelten fontos, mivel gyakran olyan műtárgyak vizsgálatához készítünk képeket, amelyeknél gyakorlati vagy megőrzési okokból az eredeti tárgyakon ez nem végezhető el.” A nagyfelbontású képek által lehetségessé válik a részletek összehasonlító elemzése, amely akár a műalkotások vagy építészeti emlékek újraértékeléséhez is vezethet. „A Phase One kamerarendszer rendkívül magas képminősége valóban támogatja a tudományos kutatást, ezáltal a tudományos fejlődést.” – mondja Röll.

Minimális utómunka a Capture One Inside révén

De milyen a Phase One kamerarendszerrel dolgozni? „Különösen meglepett a kamera rugalmassága a külső helyszíni fotózások során” – válaszolja Enrico Fontolan. „Ennek egyik oka az érintőképernyő és a beépített RAW feldolgozó algoritmus. Így nem feltétlenül szükséges számítógépről vezérelve fotózni, mert közvetlenül a digitális hátfal kijelzőjén ellenőrizhetem a képet.” A szakember kiemeli, hogy a teljes munkafolyamat rugalmasabbá és legfőképpen gyorsabbá vált, ezenkívül drasztikusan csökkent az utómunka-igény a korábbi munkamenetükhöz képest. „Ennek oka elsősorban az, hogy a RAW-feldolgozás jelentős részét már a kamera elvégzi. Az utófeldolgozás során már csak a finomhangolást kell elvégezni.”

A Fontolan által hivatkozott újítás a Capture One Inside. „Ez a név az IQ4-be integrált képfeldolgozó algoritmust fedi, a beépített szoftveres keretrendszerre, az Infinity Platformra alapul, és eddig elképzelhetetlen RAW fájl kezelési lehetőségeket kínál.” – magyarázza Gerald Schnittger, a Phase One regionális igazgatója, aki a római kutatóintézet csapatának nyújtott támogatást az új kamerarendszer használata során. „A képszerkesztés és -feldolgozás első fázisa, amely korábban csak a kamerához csatlakoztatott számítógépen futó Capture One szoftver segítségével volt lehetséges, most az IQ4-en belül is elvégezhető”.

A művészettörténet titkainak feltárása multispektrális képalkotással

De a Phase One rendszere még ennél többre is képes. „A mi hátfalunk szenzora előtt nincs infravörös szűrő, ezért az általános fotózási feladatokhoz az objektívjeinkre teszünk IR filtert.” – mondja Fontolan. „Így a multispektrális képek rögzítéséhez csak ezt a szűrőt kell eltávolítani, hogy a látható fény tartományán kívüli megvilágítással is készíthessünk képeket ugyanezzel a digitális hátfallal. A multispektrális fényképészeti technikát a műalkotások rejtett titkainak feltárására használjuk.”

Dr. Johannes Röll, a Fotothek igazgatója elmagyarázza: „Ennek az eljárásnak köszönhetően betekinthetünk a műalkotások történetébe. Felfedhetjük az előkészítő rajzokat az olajfestmények alatt, vagy arra utaló jeleket találhatunk, hogy a festményt nem az adott művész készítette, hanem mondjuk a műhelyének valamelyik tagja, az ő nevében és stílusában. Ezen kívül a kamerarendszer elősegíti a hamisítványok felismerését is. A Phase One XF IQ4 képes felfedni az emberi szem számára láthatatlan információkat, ezért hozzájárulhat egy mű újraértelmezéséhez.”

További információ

www.phaseone.com

www.biblhertz.it

© Phase One 2019. Minden jog fenntartva. Az eredeti cikk itt elérhető (angolul)

Magyar fordítás: Tripont CHS

További információ a Phase One kulturális örökség megoldásairól: www.phaseone.com/cultural-heritage

Kövess minket

 

Phase One CH workshop a Román Nemzeti Történeti Múzeumban

  A Phase One CH kelet- és délkelet-európai képviselőjeként és képzési központjaként Bukarestben, egy örökségvédelmi konferenciához kapcsolódó workshopon mutattuk be a cég múzeumtechnológiai megoldásait: az iXG kamerát és az XF IQ4 150MP fényképezőgépet, illetve a...

Digi Works – Digitalizálás workshop felsőoktatásban tanulóknak

A Tripont szervezésében zajló képzésen megismerkedhettek a legmodernebb digitalizálási technológiákkal és olyan eszközök működését is megtanulhatjátok mint a PhaseOne, és a ScanRobot. Helyszín: Budapest, 1131, Reitter Ferenc u 132/B Időpont: 2021. június 10....

Tripont a Nemzeti Fotótárban

A Tripont több, mint 25 éve van jelen a hazai fotó és videotechnikai piacon. A Phase One kamerarendszer hazai nagykövete, a középformátumú kamerával síkműtárgyak, transzparens anyagok, 3D felvételek digitális reprodukciója állítható elő.  2021 júniusában a Nemzeti...