A kreativitás körforgása – pályázat

2017. 01. 04. | Hírek

A hollandiai Rijksmuseum digitális kincstára alkotói pályázatot hirdet

Az amszterdami Rijksmuseum, Hollandia nemzeti múzeuma lassan már maga is műalkotássá válik, annyi szépet el lehet mondani róla. Ott van a világ legkiemelkedőbb Rembrandt-gyűjteménye, de a holland festészet szerelmesei Rembrandt korának, az „aranykornak” más alkotásaiban is elmerülhetnek, vagy megállhatnak például Frans Hals, Vermeer vagy van Gogh festményei előtt. A holland és külföldi festészeten kívül gazdag szobor- és iparművészeti gyűjtemény is várja az érdeklődőket. A gyarmatosítás történelmi háttere miatt ázsiai eredetű műtárgyak is nagy számban láthatóak a múzeumban.

A Rijksmuseum pedig úgy döntött, hogy ezt a birtokában lévő pazar gyűjteményt digitális formában is elérhetővé teszi. Így az is megcsodálhatja az emberi kultúra legszebb alkotásait, aki soha nem utazik el Amszterdamba. 2012 végén elérhetővé vált a Rijksstudio nevű honlap, mely egy interaktív elektronikus galéria. Ebben a pillanatban 579 636 műtárgy képe látható rajta. A képek nagy felbontása és a kiváló informatikai megoldások miatt gond nélkül zoomolhatunk bele a felvételek legkisebb részleteibe, amelyeket valószínűleg még akkor sem látnánk, ha ott állnánk a múzeumban a műtárgy előtt.

rijksstudio1

A Rijksstudio a Pinteresthez hasonló felületen és logikával működik. A felkerülő képek tematikus csoportokban érhetőek el, amelyekből a látogató a saját gyűjteményét is létrehozhatja. Így évszázadokon átívelő gyűjteményeket találhatunk például „önarckép”, „Jézus keresztre feszítése”, „angyalok”, „állatok” vagy éppen „pompás ételek” címszó alatt. Jelenleg több mint 300 000 tematikus gyűjtemény van az oldalon, amelynek a túlnyomó többségét az oldal látogatói hozták létre. Érdeklődésben nincs hiány…

De nemcsak a már létrehozott csoportokban böngészhet a látogató, hanem a keresési funkciót is igénybe veheti. Ha rákeresek például az „anatomy” szóra, 661 művet és 21 válogatást kínál fel az oldal. Érdekes, hogy a találatok között olyan művek is vannak, amelyeket szerzői jogi okokból nem kerültek fel az oldalra, vagy pedig még nem kerültek digitalizálásra. A szerzői jogi problémák természetesen a 20. század második felében készült műveket érintik. Ezeknél nem láthatjuk a képet, de magának a műtárgynak a létezéséről így is értesülünk, és metaadatokhoz is hozzájutunk vele kapcsolatban. A műtárgyról szóló leírás sok esetben igen hasznos és informatív: egy 18. századi sebészprofesszort ábrázoló érmét például azért talált meg a keresés, mert a képhez tartozó leírás tájékoztat róla, hogy az illető anatómiával is foglalkozott.

A képeket a látogató könyvjelzőzheti, kivághat belőlük, lementheti magának. Vagy pedig reprodukciót (poszterként, vásznon, alumíniumlapon stb.) rendelhet róluk, ha jó minőségű fizikai másolatot szeretne. Sőt, ha a lementett képeket kreatív formában használta fel (például egy van Gogh-kép részletével díszített fel egy tárgyat), akkor az elkészült alkotást fel is töltheti a Rijksstudióba.

kulturalis orokseg palyazat

Hogy még jobban felpezsdüljenek az alkotói energiák, a Rijksmuseum idén 3. alkalommal megrendezi a Rijksstudio Award dizájnversenyt.

Aki pályázni szeretne, először nézze meg a Rijksstudio képeit. Hagyja elvarázsolni magát, szikrázzon fel az alkotókedve a képek láttán. Majd töltsön le egy képet vagy képeket, és azokat felhasználva hozza létre a saját művét.

Dizájn, díszítőművészet, iparművészet, divattervezés, fotó, videó… Mindegy, milyen művészi formát és technikát választ az, akiben elindítottak valamit a látottak – az egyetlen kikötés az, hogy az inspiráció forrása a Rijksstudio egy vagy több képe legyen, és használja is fel a képeket az alkotásában.

A nemzetközi zsűri tagjai az ipar- és a képzőművészet elismert intézményeinek meghatározó szakemberei lesznek. A pályázat díjazása igen bőkezű. A döntőbe jutott műveket 10 héten keresztül kiállítják a múzeum egyik galériájában.

A pályázat mindenki számára nyitott.

A pályázási határidő 2017. január 15-ig tart!

Bővebb információ a pályázatról: https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio-award

A Rijksstudio ezen a címen érhető el: https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio