Tripont CHS és Phase One a MuseumDigit 2019 konferencián

2019. dec, 19. | Esemény, Hírek

Eric Joakim előadása a Phase One multispektrális képalkotási technológiájáról
Eric Joakim előadása a Phase One multispektrális képalkotási technológiájáról

November 26-27-én fő támogatóként és kiállítóként voltunk jelen a Magyar Nemzeti Múzeumban a régió legizgalmasabb múzeumtechnológiai rendezvényén. A konferencián a kameráinkat gyártó dán Phase One Cultural Heritage Solutions üzletágának igazgatója, Eric Joakim tartott előadást, majd az esemény harmadik napján, workshopot.

Konferencia és demo digitalizálás

A konferencián Eric Joakim tartott plenáris előadást a Phase One rendszereinek multispektrális képességeiről. Ezzel a technológiával a látható fény tartományán kívüli ultraibolya és infravörös tartományban is vizsgálhatók a műalkotások.

A konferenciával párhuzamosan felállítottunk egy digitalizáló munkaállomást a Phase One iXG és XF kameráival, ahol digitalizáltuk pár különleges darabot az MNM gyűjteményéből, transzparens, reflektív eredetiket és 3D tárgyakat is.

Fotóztunk nagy térképeket, különleges témájú akvarellt, egyedi technikával készült miniatúrákat, rézmetszetet, üvegnegatívokat, rovarokat, makett buszt, tehát változatos méretű és jellegű műtárgyakat, hogy ezzel is szemléltessük eszközeink sokoldalúságát.

Hatalmas érdeklődés volt a másik, általunk forgalmazott eszköz, a nagyteljesítményű, ugyanakkor kíméletes és érintésmentes könyvdigitalizáló Treventus ScanRobot iránt is.

A kiállításon különböző múzeumtechnológiai területekről érkezett szakemberekkel beszélhettünk az igényeikről. Tulajdonképpen mindegyikre tudtunk megoldást javasolni a mikroszkopikus méretű tárgyak fotózásától a mozdonyok térbeli szkenneléséig, vagy soktízezer kötetes könyvtárak digitalizálásáig.

Phase One CHS workshop

A Phase One CHS üzletágának igazgatója, Eric Joakim bemutatta a Phase One kulturális örökség digitalizálásra kifejlesztett rendszerét, amelynek lényege, hogy a kamerák, a felvételi eszközök és a kameravezérlő-képfeldolgozó szoftver tökéletesen együttműködnek egymással. A munkafolyamat nagymértékben automatizálható ezért az összehangolt rendszer a magas minőségű digitalizálást is nagy mennyiségben, termelékenyen képes elvégezni.

Multispektrális képalkotás

Az előadó ezután részletesebben is bemutatta a Phase One rendszereinek multispektrális képességét. Különböző területekről hozott példákat, ahol ez a technológia hasznos információt nyújt a kutatóknak és más szakembereknek.

(a fenti képek forrása Mike Toth, RB Toth and Associates, www.rbtoth.com)

Költséghatékonyság

Eric arról is beszélt, hogy miután az eszközök nagyon tartósak és ennyire hatékony a munkavégzés velük, ezért a teljes digitalizálási folyamat költségeit tekintve kiemelkedően jó ár/teljesítmény arány érhető el, és más költségelemek, pl. idő ráfordítás, utómunkák költsége, karbantartási és szervizelési díjak, stb. hosszú távon alacsonyan tarthatók.

Megbízhatóság

Elhangzott az is, hogy a Phase One annyira bízik az eszközeiben, hogy egyes gépekre 5 év, az iXG zárszerkezetére pedig 1 millió felvételig garanciát ad. A cég annyira fontosnak tartja vásárlói elégedettségét, hogy ha valami történik a gépekkel, akár ha csak leejtik, akkor a lehető legrövidebb időn belül biztosít cseredarabot, hogy a folyamatban lévő munkának az ügyintézés és/vagy javítás idejére se kelljen leállnia.

Végül Peti Péter, a Tripont CHS vezetője a páratlan hun-kori aranylelet, a Nagyszéksósi kincs, egy darabjával demonstrálta a teljesen éles tárgy-leképezést, a Focus Stacking technológiát (érdekesség, hogy ugyan erről a tárgyról, az 1920-as években készült üvegnegatívot nemrég digitalizáltuk).

Illetve több csodálatos, az MNM által rendelkezésünkre bocsátott műtárgyról készített felvételt.

Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek

Összességében nagyon sikeresnek és hasznosnak éreztük a konferenciát, reméljük ezzel Önök is így vannak. Köszönjük a professzionális szervezést az OMIKK és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak, és gratulálunk a többi kiállítónak. Még napokat el tudtunk volna tölteni a kiállított rendszereik megismerésével! És persze köszönjük minden látogatónak, hogy megtisztelt bennünket érdeklődésével!

Készítettünk egy rövid kérdőívet, nagyon hálásak lennénk, ha ránk szánnának még 1 percet és értékelnék az eseményt, a Phase One CHS és a Tripont CHS jelenlétét.

KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE

Kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat kérjük írják meg nekünk: chs@tripont.hu

Szerbiai sikerek – Matica Sprka

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...

Digi Works – Digitalizálás workshop felsőoktatásban tanulóknak

A Tripont szervezésében zajló képzésen megismerkedhettek a legmodernebb digitalizálási technológiákkal és olyan eszközök működését is megtanulhatjátok mint a PhaseOne, és a ScanRobot. Helyszín: Budapest, 1131, Reitter Ferenc u 132/B Időpont: 2021. június 10....

A világon egyedülálló digitalizáló állványt vásárolt a Magyar Nemzeti Levéltár

A berendezés segítségével eddig soha nem publikált nagyméretű síkműtárgyak, lepedőnyi térképek, érzékeny felületek lehető legjobb digitális reprezentációja válik elérhetővé a levéltárosok, a kutatók és a nagyközönség számára. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia...

Multispektrális képalkotás PhaseOne kamerarendszerrel

PhaseOne Rainbow eljárás a Tripontban A PhaseOne kelet-európai központjaként 2018 óta folytatja Tripont a kulturális örökség digitalizáló labor és oktatóközpont fejlesztését. 2021-ben a legújabb multispektrális berendezést vásároltuk meg (PhaseOne iXH 100MP WS), hogy...

A szerb kulturális örökség digitalizálása

Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Audiovizuális Archívum és Digitalizáló Központ közleménye A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SASA) vezető tudományos és kulturális intézmény Szerbiában. Az 1841-ben alapított akadémia archívuma nem csak a szerb kultúra...

Eredmény a kutatásban egy kódexlap digitalizálása nyomán

Beszélgetés Horváth Ivánnal, az ELTE irodalomtörténész professzorával a saját kutatásai kapcsán arról, hogy a kulturális értékeink digitalizálása és hozzáférhetővé tétele hogyan hat a tudományos életre. Mióta tudjuk, hogy a legkorábbi ismert magyar vers, az Ómagyar...

René Gerritsen: Mélyebbre menni magasabb szinten

René Gerritsen saját elmondása szerint fotográfusnak született. Ahogyan sok művésznek, neki is apja jártassága segítette kialakítani szakmai tudását. Azonban, míg édesapja egy jól ismert pro fotós volt a második világháború utáni években, lencsevégre kapva napjai...