Véget ért az első DigiArchiv képzés!

2022. 06. 29. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

Ez év tavaszán startolt el először a MOME OPEN és a Tripont digitalizálási szakemberképzése, a DigiArchiv. A képzés célja, hogy a legújabb technikát és a legmodernebb digitalizálási megoldásokat megismertesse az érdeklődő szakmai közönséggel. Az oktatást a MOME Open részéről Szalontai Ábel, Oravecz István, a Triponttól a Phase One specialista, Bedő Dániel, az Országos Széchenyi Könyvtártól  a Digitalizálási Osztály vezetője, Kukár Barnabás Manó, illetve a Szépművészeti Múzeum Digitalizálási és Fotó Osztályán dolgozó 3D digitalizálásra specializálódott, Kuti Benjamin tartották.

A Tripont az utóbbi 5 évben jelentős tapasztalatokat szerzett az örökségvédelmi digitalizálás terén ezt a szaktudást szerették volna átadni a diákoknak. A tanfolyamot elvégzők jelentős része a hazai közintézményekből érkezett. A négy hónapos képzés során a résztvevők megismerkedhettek az örökségvédelmi digitalizálás alapjaival. Elsajátíthatták a különböző dokumentumok-,és műtárgytípusok szakszerű digitalizálását. A tananyag mind gyakorlati, mind pedig, elméleti tudás átadását is jelentette.  Az eszközök nem csak megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi múzeumtechnológiai szabványoknak, hanem számtalan esetben túl is teljesítik azokat.

A tanfolyamon szerzett szaktudás speciális, az elmúlt évek digitalizációs hulláma, illetve a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) szükségessé tette a digitalizálási specialistaképzést. A közgyűjteményi digitalizálás terén az állományvédelmi szempontok mellett a cél a közkincsek megfelelő minőségben történő publikálása.

A MOME Open-Tripont közös képzése során a résztvevők elsajátították az automata könyvszkenner, a ScanRobot használatát. Elmélyült tudást szerezhettek a síkműtárgy digitalizálásra kifejlesztett dán kamerarendszerről, a Phase One-ról és az ehhez kapcsolódó multispektrális vizsgálatokról. A multispektrális vizsgálatok során láthatóvá válik a láthatatlan, lekapart, átsatírozott írás is láthatóvá válik. Az eljárás hasznosítható eredetiségvizsgálatokhoz, bűnügyi nyomozás során kriminalisztikai vizsgálatokhoz etc.

A résztvevők a sikeres záró feladatok elvégzését követően a négy hónapos képzés végén tanúsítványt kaptak.