Tripont a Nemzeti Fotótárban

2021. 11. 04. | Egyéb, Esemény, Technológia

A Tripont több, mint 25 éve van jelen a hazai fotó és videotechnikai piacon. A Phase One kamerarendszer hazai nagykövete, a középformátumú kamerával síkműtárgyak, transzparens anyagok, 3D felvételek digitális reprodukciója állítható elő.  2021 júniusában a Nemzeti Fotótár, amely Közép-Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma is egyben, és a Tripont közös pilot projektet indítottak el. A projekt során a Tripont digitalizáló specialistái a Nemzeti Fotótár dolgozóinak segítséget nyújtottak a kamerarendszer használatával kapcsolatban. A Fotótár állománya közel 13 millió analóg nyersanyagokból, képszövegekből, riportkönyvekből áll. A gyűjteményt 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé emelték, amelynek részét képezi a közel egymillió fotónegatívval a Magyar Televízió Fotóarchívuma és a 2001 után keletkezett fotóanyag is. 

 

 

 

A Phase One iXG 100 vagy iXH 150 megapixeles kamera és a hozzá tervezett Rodenstock objektívekkel még a lehetetlennek tűnő síkműtárgy digitalizálására is tökéletesen megfelelő eszközt biztosít használója számára. A kamera egyetlen felvétellel képes digitalizálni A/0 méretű síkműtárgyakat. A kamerarendszerhez tartozik a Capture One CH (Cultural Heritage) szoftver, amely lehetővé teszi a hatékony, gyors és nem utolsó sorban precíz utómunka elvégzését a kamerával készült képeken. Az eszköz túlmutat a legszigorúbb múzeumtechnológiai szabványokon.

A Phase One kamerarendszerrel a Tripont specialistái a közös munka első felében 1550 db nitrocellulóz negatívot digitalizáltak, a közös együttműködés második felében pedig a Fotóarchívum más típusú hordozói kerültek a kamera fókusza alá. 

A Phase One IXG forradalmasítja a hazai síkműtárgy digitalizálást, ugyanis eddig nem látott lehetőségeket biztosít a múzeumi, levéltári szférában dolgozók számára. Az MTVA a kamera használatával a jövőbe havi 20 ezer fotó feldolgozását tervezi.