Tripont a MuseumDigit-en

2021. dec, 21. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Magyar Nemzeti Múzeum idén november 23–25-én rendezte meg a MuseumDigitet. A múzeum 2013 óta szervezi meg a kulturális élet szereplői számára a nemzetközi konferenciát. A résztvevők között a Tripont Örökségvédelmi megoldások is részt vett.

A múzeum patinás terei adtak teret a kiállítóknak és a szakmai résztvevőknek. A konferencia két részre oszlott, ugyanis, mind elméleti, mind pedig gyakorlati szegmense megjelent a kulturális örökségvédelemnek. A nemzetközi és hazai előadók mellett a cégek is kiállítottak, annak érdekében, hogy az új múzeumtechnológia eszközöket, a digitalizálással kapcsolatos új technikai vívmányokat bemutassák.

Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L.Simon László nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a digitalizálás és a digitalizáció fontosságát. A pandémia miatt hibrid előadásokat tartottak, így az előadók a világ minden részéről bejelentkezhettek. Több neves külföldi előadó is részt vett az eseményen a teljesség igénye nélkül pár szakembert kiemelve, Marc-Olivier Wahler, kurátor, kritikus, a Genfi Történeti és Művészeti Múzeum igazgatója, a svájci kortárs művészeti múzeum a CAN Centre d’art Neucahtel egyik alapítója, Marie Lavandier, a franciaországi lensi Louvre-Lens Múzeum igazgatója. A lensi múzeum külön érdekessége, hogy a párizsi Musée du Louvre gyűjteményének egy részét hosszútávon kölcsönzik, innen ered a név is. A konferencián művészettörténész, Nathalie Bondil, a párizsi  L’Institut du Monde Arabie, kulturális intézményvezetője, is résztvett. A francia illetve a frankofon dominancia nem véletlen, ugyanis Franciaországban a kulturális örökségvédelem elmélete és gyakorlata hosszú hagyományra nyúlik vissza. 

 

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum©

Európa más részeiről is érkeztek előadók, például James M. Bradburne, brit-kanadai építész, dizájner és muzeológus,​ a milánói Pinacoteca di Brera és Biblioteca Braidense igazgatója és a Circles Squared alapítója is. A progresszív csoport 2015-ben alakult meg, annak érdekében, hogy segítse azon személyek munkáját, akik új, 21. századi múzeumokat szeretnének létrehozni, vagy meglévő múzeumukat szeretnék megváltoztatni, mind elméleti, mind pedig gyakorlati múzeumtechnológiai értelemben egyaránt.  

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum©

A nemzetközi mezőny mellett a hazai múzeumi szférából is szép számmal érkeztek előadók, többek között Sz. Fejes Ildikó, az MNM Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ főosztályvezetője, történész, régész, szakmúzeulógus, vagy Horváth Judit az Iparművészeti Múzeum kortárs dizájngyűjtemény főosztályvezetője, de megemlíthetjük Varga Benedeket, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori vezetőjét, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját is.

A program nemzetközi és hazai kitekintést nyújtott a múzeumi világ fontos kérdéseiről, és témáiról, mint például a covid utáni újrakezdés, és újragondolás, a múzeumi világ változásai és jövő múzeumi modelljei, ehhez szorosan köthető a jövő tudatosság kérdése is. A két napos eseményen lehetőség nyílt a szakmai diskurzusokra, ez a tavalyi online konferencia fényében, különösen fontos, hiszen az elmúlt egy évben korlátozottak voltak a lehetőségek a szakmai rendezvények megrendezésére.   

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum©

Az előadásokra a múzeum dísztermében került sor. Az ódon terem az évszázadok folyamán számos kiemelkedő eseménynek szolgált színteréül, például ebben a teremben ülésezett az 1848-as népképviseleti országgyűlés felsőháza, a kiegyezést követően pedig egészen 1902-ig, a Parlament megépüléséig itt működött a felsőház. A díszterem előtti aulában, a kiállítótérben, a különböző cégek standjai és eszközei sorakoztak fel. A Tripont Örökségvédelmi megoldások csapata a Treventus automatikus könyvszkennerét, a ScanRobotot, a Phase One kamerarendszerét, és a digitális archívumszolgáltatását a Heritázst mutatták be az érdeklődők számára, igen nagy sikerrel. 

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum©

 

 

 

 

Dinnyeevés múlt századi lányokkal: üvegnegatívok digitalizálása Kunszentmártonban

1898-ban nyitotta meg első fotóműtermét Kunszentmártonban Sáray Szabó Albert, aki kereken fél évszázadon át fényképezte szeretett tiszazugi városát. A fotográfus műtermének padlásán később mintegy 8000 üvegnegatívot találtak, amelyek mind a századfordulón kialakuló...

Phase One CH workshop a Román Nemzeti Történeti Múzeumban

  A Phase One CH kelet- és délkelet-európai képviselőjeként és képzési központjaként Bukarestben, egy örökségvédelmi konferenciához kapcsolódó workshopon mutattuk be a cég múzeumtechnológiai megoldásait: az iXG kamerát és az XF IQ4 150MP fényképezőgépet, illetve a...

Matica Srpska – A jövőnek megőrizve

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...