Tripont a MuseumDigit-en: Örökségvédelem a Középpontban

2023. 12. 15. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Magyar Nemzeti Múzeum idén november 23-25-én adott otthont a hagyományos MuseumDigit konferenciának, melyet idén már a tizedik alkalommal rendeztek meg. A rendezvényen a Tripont Örökségvédelmi Megoldások is részt vett, bemutattuk az innovatív eszközeinket és megoldásainkat a kulturális örökségvédelem területén.

A múzeum impozáns termei ideális helyszínt biztosítottak a szakmai résztvevőknek és kiállítóknak egyaránt. A konferencia 36 előadó részvételével összesen 26 plenáris és szekciós előadásból állt.
A konferencia megnyitóján dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum mb. főigazgatója és Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötték a résztvevőket. Ezt követően egy tartalmas szakmai kerekasztal-beszélgetés is zajlott, ahol Makranczi Zsolt moderálásával L. Simon László, dr. Vígh Annamária, dr. Kemecsi Lajos és dr. Csapláros Andrea részvételével a hazai múzeumok jelenlegi helyzetét vitatták meg az érdeklődők. A rendezvény nem csak hazai, hanem nemzetközi szaktekintélyeket is vonzott, beleértve Oksana Avramenko, Gonzalo Giordano, Cameron Walter, Elke Kellner és másokat.

A hazai színtérről olyan előadók érkeztek, mint Dr. Veszelszki Ágnes, Horn Márton és Varga Benedek, akik különböző aspektusokból közelítették meg a múzeumi terület kihívásait és jövőbeli modelleit.

Videó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Tripont csapata a rendezvényen bemutatta az örökségvédelem területén alkalmazott legújabb technológiákat, ideértve  a Phase One kézi-, repro- és légikamerarendszereit, illetve digitális archívumszolgáltatását, a Heritázst. A bemutatott eszközök és megoldások nagy érdeklődést váltottak ki a látogatókból.

A rendezvény kiemelt figyelmet fordított a múzeumok jövőjének és a kulturális örökségvédelem változásainak témáira, különös tekintettel a COVID utáni újrakezdésre és újragondolásra. Az esemény lehetőséget teremtett a szakmai diskurzusokra és a tapasztalatok megosztására, különösen fontosnak bizonyulva az elmúlt év korlátozásai miatt.

A Tripont csapata örömmel vett részt a MuseumDigit konferencián, és büszkén mutattuk be a legfrissebb technológiai fejlesztéseket a múzeumi és örökségvédelmi területen.