Történelmi levelek kézbesítése a digitális korszakban

2018. márc, 18. | Egyéb

A Brit Nemzeti Postamúzeum 1966-ban nyílt meg Londonban, a GPO székházában. Amikor 1990-es években bezárták az épületet, a múzeumot leállították, és a gyűjteményeket raktárba helyezték tárolták. 2004-ben alapították meg a The Postal Heritage Trust-ot, hogy kezeljék a gyűjteményeket és a Royal Mail Archive-t azzal a céllal, hogy új múzeumot hozzanak létre. Ezt a célt 2017-ben valósították meg. Most a Postamúzeum célja, hogy hozzáférést biztosítson a tárgyak és dokumentumok világszínvonalú gyűjteményéhez, és bemutassa a kommunikáció-történelem mélységeit. A posta-történelem a maga 318 évével a postai kommunikáció a világ első közösségi hálózata.

A múzeumban a 1840-es postai bélyeg születése óta a világ legjelentősebb gyűjteménye a brit filatéliai anyag, amely több mint két mérföldes (3,2 km) nyomtatott és kéziratos dokumentumot, több mint 800 térképet és 10 000 plakátot tartalmaz. A múzeum gyűjteménye a gépjárművektől a postaládákon és a jelvényeken át a kerékpárokig terjed. A cél az, hogy hozzáférést biztosítson a tárgyak és dokumentumok világszínvonalú gyűjteményéhez, amelyek mind a postai kommunikáció történetét, mind a kiállítás alaprajzát képezik.


Kép © Brit Postamúzeum és Levéltár, London


Felkészülve a múlt megőrzésére

A digitalizálás kulcsfontosságú eszköz a múzeum céljainak megvalósításában, és az intézményeknek elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a lehető legtöbbet őrizzék meg. Ebből az okból kifolyólag a múzeum két Phase One XF kamerarendszert alkalmaz: egyet IQ3 80MP digitális hátfallal, és egyet IQ3 100MP digitális háttal, valamint a Schneider Kreuznach és Phase One lencsék széles választékával. Ez a képalkotó berendezés a múlt megőrzésére lett kifejlesztve.


Kép © Brit Postamúzeum és Levéltár, London

“A lencsék minősége, a valódi 16 bites színmélység és a Capture One ICC profil munkafolyamata a legfontosabb okok, amiért a Phase One rendszert használjuk; ez teszi lehetővé számunkra, hogy teljesítsük és gyakran meghaladjuk a mai legigényesebb digitalizációs elvárásokat. Olyan fényképeket készítünk, amelyek olyan sok adatot tartalmaznak, hogy a kutatók is használhatják munkájukhoz. Az IQ3 100MP digitális hátfal CMOS érzékelője forradalmasította a munkafolyamatunkat.

A kompozíció, a képélesség és a mélységélesség pontos változása a Capture One szoftver által valós idejű élőképen tekinthető meg. Ez hatalmas különbséget eredményez, így ugyanis pontosan megtekinthető, hogy a kamera képe hogyan fog kinézni a képernyőn. A Phase One kamerák és a Capture One szoftver közötti integráció azt jelenti, hogy szó szerint bármit ellenőrizhetek. “- Andrew Bruce, a londoni Postamúzeum digitalizáló munkatársa


Kép © Brit Postamúzeum és Levéltár, London

Bár a múzeum legtöbb képrögzítése a stúdióban történik, a kamerákat néha a múzeum shop-ba, galériákba vagy a Mail Rail-be viszik. A projektek méretfüggők; például nagyméretű térképekkel együtt több felvételkészítés és kép-összeillesztés történik, míg más projekteknél naponta akár 2000 egyedi kép is készíthető.
A múzeum fotogrammetriával is foglalkozik, így a nagy felbontású képeket pontos 3D-s formákká és modellekké alakíthatja, amelyek kutatásra és kiállítási replikák nyomtatására használhatók.


Kép: A londoni Brit Postamúzeum és Levéltár műterme


Hangok a mélyből: A hosszú időre elveszett levelek a tengerben

A Postai Múzeum jelenleg a „Hangok a mélyből” című kiállításra készül. A kiállítás egy 1941. február 14-én elsüllyedt hajóról előkerült levelek gyűjteményét vonultatja fel. Az SS Gairsoppa, a Brit-indiai Gőzhajózási Társaság hajóját egy német U-boot-ról érte torpedótalálat. A hajótest kilyukadt, és a hajó 4700 m-re süllyedt a tengerfenékre, ahol több mint 70 érve feledésbe merült.

A hajóroncsot nemrégiben megmentették, és így több száz soha nem kézbesített levelet fedeztek fel, amelyek soha nem juthattak el a címzettekhez. Az előkerült levelek felidézik az élet reményeit és nehézségeit Indiában a második világháború idején. Az előkerült leveleket nagy gondossággal helyreállították, és a folyamatot Phase One rendszerrel rögzítették, dokumentálva ezzel az elsüllyedt kincsek konzerválás előtti és utáni állapotát.


Kép Thomas Weis engedélyével

“A kamera rendszer a legmagasabb alaposságot és pontosságot biztosítja. A gyűjteményünkről készített felvétel mellett a képek digitális helyettesítőt is adnak, amelyet a múzeum számos formában megjeleníthet, nyomtatott katalógusban és online módon is használhat.
A forgalmas kulturális örökség stúdiójában a támogatási szint, amelyet az Phase One és a Phase One Brit Kulturális Örökség partner részéről kapunk, elképesztő. Nagyon magas szintű kommunikáció van a kulturális örökségünk szervezésével kapcsolatos igényeinkről, és a támogatásunk, amelyet folyamatosan kapunk “- Andrew Bruce, a londoni Postamúzeum digitalizáló munkatársa

A konzerválási folyamat lefolyása alatt az objektum állapotának kezelés előtti és utáni állapotának rögzítése egyedülálló módon kiegészíti a Múzeum gyűjteményét. A múzeum fotogrammetriával is foglalkozik, így a nagy felbontású képeket pontos 3D-s formákká és modellekké alakíthatja, amelyek kutatásra és kiállítási replikák nyomtatására használhatók. Ezek a levelek most a Postai Múzeum gyűjteményének részét képezik, és egy új “Hangok a mélyből” című kiállítás alapját képezik, amely 2018 márciusában nyílik meg. További információ a Postai Múzeumról itt.

Ha inspiráló megőrző története van, meg szeretné osztani, vagy szeretné felfedezni Kulturális Örökség Digitalizálási megoldásainkat, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Cikk forrása: https://stories.phaseone.com/delivering-historical-letters-in-the-digital-age/

MSI conference in Belgrad

Cultural heritage is an irreplaceable cultural value. There are many libraries and archives in the world and in Serbia that contain materials that are, due to their physical nature, doomed to very limited shelf life, especially if they are opened and handled...

Dinnyeevés múlt századi lányokkal: üvegnegatívok digitalizálása Kunszentmártonban

1898-ban nyitotta meg első fotóműtermét Kunszentmártonban Sáray Szabó Albert, aki kereken fél évszázadon át fényképezte szeretett tiszazugi városát. A fotográfus műtermének padlásán később mintegy 8000 üvegnegatívot találtak, amelyek mind a századfordulón kialakuló...

A szerb kulturális örökség digitalizálása

Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Audiovizuális Archívum és Digitalizáló Központ közleménye A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SASA) vezető tudományos és kulturális intézmény Szerbiában. Az 1841-ben alapított akadémia archívuma nem csak a szerb kultúra...