Tesztelték a Phase One új légi kamerarendszerét

2022. ápr, 22. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Tripont és az Interspect szakemberei referenciarepülést végeztek a Phase One új légi kamerarendszerével, a PlayLoad P3-mal. Az új kamerarendszert egy DJI Phantom P4-el hasonlították össze. Az összehasonlítás kitér a felvételek minőségére és az ezekből készített pontfelhő és modell geometriai megbízhatóságára. A szakértők a felvételezést a 800 éves somogyvámosi csonkatornyon végezték el.

Az összehasonlítás során a szakemberek arra keresték a választ, hogy a két felvételezési megoldás, mennyire adja vissza a valóságot, és milyen pontosan a méreteket. A felvételezés során a specialisták azonos idővel 20-20 perccel operáltak, azonos magasságokon és távolságból reptették a drónokat és ugyanannyi fotót, körülbelül 600-600 képet készítettek az eszközökkel.

A Phase One P3 iXM 100 MP 35 mm lencséjével 25 méter távolságból akár 706 négyzetméternyi területet is képes lefedni.  A dán kamerarendszer képei részletesek. Az iXM kamerák sajátossága, hogy széles dinamikatartománnyal rendelkeznek, így a képek az árnyékos részleteken is adatgazdagok. A Phase One megoldásával az árnyalatok terjedelme és gazdagsága miatt pontosabban és sűrűbben képződik le a pontfelhő, ez azért fontos, mert minél több ponton képződik le a vizsgált tárgy, annál könnyebb és pontosabb mérni rajta, mivel a pontok elhelyezkedése megbízhatóbb. A légi felvételezések során a részletgazdagság és a képdinamika nélkülözhetetlen.

A P3 Playload mérőkameraként tökéletesen működik. Az Interspect szakértőcsapata az Agisoft Metashape és a CloudCompare szoftvereit használta az adatok kielemzéséhez. A vizsgálat során a szakemberek a templom felületén több pontot kijelöltek, amit mérőszalaggal is megmértek. A szoftverrel kiértékelték a pontfelhők sűrűségét és pontosságát, mind a Phase One, mind pedig a DJI P4 esetében.

A mért felület mérőszalaggal 1,5 cm volt, míg a Phase One esetében 4 mm eltérést tapasztaltak, addig a DJI-jal 5 cm-t. A Phase One nagyfelbontású kamerafelvételekből több pont képezhető, melyek jobban a helyükön vannak.A képek adatgazdagsága abban is segít, hogy megértsük, mit látunk: a különböző talajfoltokat, a növényfajokat, az épületeken tapasztalható jelenségeket, sérüléseket és anyagmintáztokat.

 

 

A Phase One légi kamerarendszere RTK-val, vagyis valós idejű kinematikus helymeghatározással rendelkezik, nagy pontosságú mérési eredmény előállítására képes, ahogy a referenciarepülés is bebizonyította, 4mm pontossággal tudja a kijelölt műemléket, épületet, tárgyat felvételezni. A széles dinamikatartományának köszönhetően pedig a nagykontrasztú helyzetekben is tökéletes teljesítményt nyújt, így a képek részletesek és adatgazdagok.

 

 

 

 

 

 

MSI konferencia Szerbiában

Szellemi és tárgyi kulturális örökségünk felbecsülhetetlen értékkel rendelkezik. Rengeteg könyvtár és levéltár létezik a világon, őrizetükben értékesebbnél értékesebb dokumentumokra lelhet a látogató. Ezeknek az értékes dokumentumoknak, anyagukból kifolyólag, az...

Matica Srpska – A jövőnek megőrizve

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...

INSITU

A „Muzeum@Digit” Múzeumi Digitális Konferencia 2017-ben, ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ által. A Muzeum@Digit fókuszában – eredeti koncepciójához híven – 2017-ben is a digitális...