Opus Instruments – világelső az infravörös reflektográfiában

2022. jan, 22. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

Az Opus Instruments az Apollo és Osiris kamerák mögött álló csapat világelső az infravörös reflektográfia (IRR) területén. Kameráikat világszerte több ezer műalkotás vizsgálatára használták vezető aukciós házakban, galériákban, műemléki stúdiókban és oktatási intézményekben. Jelentős mértékben hozzájárultak a műtárgyak konzerválása, megőrzése, restaurálása és művészeti hitelesítése terén. Az Opus székhelye az angliai Norwich városában található. Itt tervezik, fejlesztik kameráinkat, míg a fényképezőgépek teljes gyártása az ISO 9001 szerint akkreditált lisszaboni, portugáliai létesítményeinkben zajlik.

 

 

A világvezető infravörös kamera

Az Apollo az infravörös reflektográfia új szabványa. A világhírű Osiris kamera nyomdokaiba lépve az Apollo belső szkennelési mechanizmust használ, annak érdekében, hogy kiváló minőségű, nagy felbontású infravörös reflektogramokat készítsen páratlan tisztasággal és részletességgel, több mint 65 000 szürkeárnyalattal.

Ezek a képek felhasználhatók a festmény különböző aspektusainak tanulmányozására, az alulrajzolástól és pentimento-tól a műben az alulfestésig és a pigmentek átviteléig különböző hullámhosszokon a szűrőkészletünk használatakor.

Az Osiris vonalérzékelőjével ellentétben az Apollo területérzékelőt használ több ezer részlet rögzítésére, amelyek mindegyike automatikusan és zökkenőmentesen összeilleszthető az új képalkotó szoftver segítségével.  

 

 

 

 

 

 

A kamera óriási fejlődést jelent a dinamikatartományban, finom részleteket rögzítve még a téma igényes világos és sötét területein is. A szoftveren belüli állítható hisztogram lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki ebből a dinamikatartományból, mind infravörös reflektogram megtekintésekor, mind pedig segít a legtöbbet kihozni a világításból a beállítás során.

A különféle előre beállított expozíciós idők azt jelentik, hogy a beállításokat a témához igazíthatja, és reagálhat a téma igényeire. Ez különösen jó hír, ha az Opus Instruments szűrőkészletét tervezi használni, amely lehetővé teszi a pigmentek átvitelének tanulmányozását a kamera spektrális érzékenységén belüli különböző sávokon.

A területérzékelő használata azt is lehetővé teszi, hogy élő előnézetet biztosítsunk az aktuális képcsempéről, amely valós időben frissíthető. Ez fantasztikus hír a fókuszáláshoz, és jelentősen lerövidíti a beállításhoz szükséges időt.  

 

 

 

 

 

A világon egyedülálló digitalizáló állványt vásárolt a Magyar Nemzeti Levéltár

A berendezés segítségével eddig soha nem publikált nagyméretű síkműtárgyak, lepedőnyi térképek, érzékeny felületek lehető legjobb digitális reprezentációja válik elérhetővé a levéltárosok, a kutatók és a nagyközönség számára. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia...

Dinnyeevés múlt századi lányokkal: üvegnegatívok digitalizálása Kunszentmártonban

1898-ban nyitotta meg első fotóműtermét Kunszentmártonban Sáray Szabó Albert, aki kereken fél évszázadon át fényképezte szeretett tiszazugi városát. A fotográfus műtermének padlásán később mintegy 8000 üvegnegatívot találtak, amelyek mind a századfordulón kialakuló...

CultArm3D – Digitalizálás 3D-ben

A múzeumi világban egyre nagyobb igény van arra, hogy a kiállított tárgyakat csúcsminőségben digitalizálják. A Fraunhofer IGD (Fraunhofer Institute for Computer) kifejlesztette a CultArm3D szkennert. A csúcsminőség érdekében a Fraunhofer IGD együtt működik a...