Műhelymunka a Maros Megyei Múzeum által szervetett olajfestmény-restauráláson

2022. 11. 28. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

Az október 23-29. között, a Maros Megyei Múzeum által megrendezett olajfestmény-retusálás szakmai műhelymunkán, többek között olyan múzeumok és intézetek vettek részt, mint a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum, vagy  a Csíki Székely Múzeum, a George Enescu Nemzeti Egyetem Vizuális Művészeti és Design Kara Iaşi-ból, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézete, illetve az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ szakemberei.

A több mint 200.000 műtárggyal rendelkező múzeum, a restaurátorok és művészeti szakemberek fórumaként hozta létre eme különleges eseményt, ahol a résztvevők szakmai műhelymunkán belül oszthatják meg tudásukat egymással, illetve itt közösen gondolkodhatnak nagyobb szabású szakmai megoldásokon is.

A bemutató alkalmával a restaurálásra szánt festményeket előzetesen megvizsgálták, többet a Tripont által prezentált Phase One Rainbow fotódiagnosztikai eljárásával.

A digitalizált festmények között volt a leghíresebb román festőművész, Nicolae Grigorescu három műve is. Nikolae Grigorescu a modern román festészet egyik megteremtő alakja, így érthető, hogy legtöbb műve a román művészettörténelem számára kiemelten fontos kutatási téma.

A Tripont által biztosított Phase One rendszerrel, Nicolae Grigorescu három művét is digitalizálták az esemény keretei között. A Táj, a Dombok és halmok között, valamint a Barbizoni intendáns című képeit. 
Így a művészettörténet örök pontjai lettek ezek a képek is, hiszen a professzionális digitalizálásnak köszönhetően a képek jelenlegi állapota tökéletesen visszahozható akár a festmények megsemmisülése esetén is.