MSI konferencia Szerbiában

2021. 09. 24. | Art, Article, Articles, Cikk, Egyéb, Event, Hírek

Szellemi és tárgyi kulturális örökségünk felbecsülhetetlen értékkel rendelkezik. Rengeteg könyvtár és levéltár létezik a világon, őrizetükben értékesebbnél értékesebb dokumentumokra lelhet a látogató. Ezeknek az értékes dokumentumoknak, anyagukból kifolyólag, az élettartama korlátozott.

A digitalizálási technológiának köszönhetően, az elmúlt évtizedekben lehetővé vált a múzeumokban és levéltárakban a dokumentumok magas szintű, az eredetivel szinte azonos minőségben készült digitális másolatának rögzítése. Szerbiában kiemelkedő digitalizációs központot hozott létre Belgrádban a Szerb Tudományos Akadémia, és Novi Sad-ban a Matica Srpska Könyvtár. Ezekben az intézményekben használt digitalizációs eljárások európai színvonalúak és a világ leghíresebb múzeumaival vetekszenek.

A Tripont, és a dán Phase One együttműködve 2021. szeptember 16-án konferenciát szervezett, egybekötve egy Phase One workshoppal, ahol az érdeklődők megismerhették a cégcsoport és a dán kamerarendszer új eszközeit, technológiáit. A házigazda, az akadémia Digitalizáló Központja volt, amelynek stúdióját a Tripont szakemberei tervezték és kivitelezték. A konferencia különlegessége az új, Multispektrális kamerarendszer bemutatása volt.

Az eseményen számos szerb intézmény képviselői jelentek meg, többek között, a Belgrádi Néprajzi Múzeum, a Szerb Nemzeti Könyvtár, a Matica Srpska Könyvtár, a Jugoszláviai Történeti Múzeum, a Jugoszláv Filmarchívum, és Tudományos és Technológiai Múzeum, valamit a Szerb Tudományos Akadémia Digitalizációs Központjának vezetősége, és dolgozói. A vendégeket először Aleksandar Kostic, a központ vezetője, majd a Tripont és a szerb Digital Emporium vezérigazgatója, Peti Balázs Dániel köszöntötte.

A prezentációkat a Tripont munkatársai kezdték. Bedő Dániel, Phase One specialista, digitalizálás szakértő a modern, technikai megoldások teljes skáláját mutatta be, prezentálva a különleges digitalizációs megoldásokat a térképek, transzparens anyagokokon keresztül, egészen a könyvek tömeges digitalizálásáig. A résztvevők azt is megtudhatták, hogy a cégcsoport teljes körű szolgáltatást nyújt a digitális kulturális örökségvédelem területén. Trádler Henrietta a Heritázs digitális archívum szolgáltatás lehetőségeit prezentálta a résztvevők számára.

Az átfogó bemutatkozó előadásokat követően a multispektrális képalkotás eszközeit, felhasználásának széles palettáját és a Phase One MSI rendszert ismertette Gerald Schnittger, a Phase One ezen terület szakértője.  A multispektrális képalkotás, az MSI, magába foglalja az emberi szem számára látható és láthatatlan, különböző hullámhosszú fények alatt történő képalkotást. Az eredményként kapott képek csoportját a szakértők különböző fényforrások és szűrők használatával elemzik. A technológiát többek között hitelesítésre, gyártási év, vagy kikapart szövegek, de akár kordokumentumok rejtett szövegeinek láthatóvá válására is használhatják.

Az MSI fontos technológia lehet műalkotások eredetiségvizsgálata, az adott művész festési módszere és a festmény felhasznált anyagai, színei kutatásakor, továbbá a hasznos eljárásnak bizonyulhat mind a rendőrségi nyomozások, mind pedig a kriminalisztika területén, az emberi szem számára láthatatlan részecskék és folyadékok vizsgálata során.

A rendezvényen a szakemberek benyomásai, digitalizálási tapasztalatai és jövőbeli tervei cseréltek gazdát, amelyek reményeink szerint a Szerbiában működő intézmények digitalizációs berendezéseinek fejlesztéséhez, hosszútávon pedig a kollektív kulturális örökségünk jobb megőrzéséhez fog vezetni.