INSITU

2017. 12. 11. | Egyéb

A „Muzeum@Digit” Múzeumi Digitális Konferencia 2017-ben, ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ által.

A Muzeum@Digit fókuszában – eredeti koncepciójához híven – 2017-ben is a digitális megújulás, az innováció, a trendek és tapasztalatok bemutatása állt, nagy hangsúlyt fektetve a nemrég elfogadott Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiára. Emellett – többek között – a kiállítások digitalizálása, a médiaoktatás, a kulturális statisztika, az audiovizuális archívumok és a digitális adatvagyon témaköre is terítékre került.

A hazai és nemzetközi múzeumi szakma képviselőinek szervezett konferencia kapcsolódó eseményként a Tripont szakmai partnereivel közösen egy működő, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi darabjait feldolgozó INSITU digitalizáló laboratóriumot állított fel a helyszínen.

Összefoglaló a bemutatott eszközökről

 

 

A Treventus ScanRobot® újszerű technológiai megoldásaival lehetőséget biztosít a kötött vagy köthető állományok 80%-ának nagy sebességű digitalizálására. Az akár 2500 oldal/óra szkennelési sebesség megközelíti a lapbehúzós szkennerek feldolgozási sebességét.

A robotikától kölcsönzött pneumatikus vezérlés és a levegővel történő gyengéd lapozás lehetővé teszi a régi, akár a XVIII. századi könyvek biztonságos és gyors digitalizálását is. A ScanRobot® által kínált stabil képkészítési eljárása biztosítja, hogy átlagos irodai munkakörülmények között, változó fényviszonyok mellett, akár több műszakban, szünetmentesen is alkalmazható legyen.

Az elöregedett kötésű érzékenyebb könyvek digitalizálásánál nagy előnyt jelent, hogy a könyvet elég mindössze 60°-ban kinyitni, így a munkafolyamat során az érzékenyebb példányok is sérülésmentesen kezelhetőek. A technológiába illesztett lapszkenner lehetővé teszi a könyv különleges, kihajtható lapjainak, borítójának, esetleg kiszakadt lapjainak egy munkafolymatban történő szkennelést.

A ScanRobot® képes digitalizálni szinte minden könyvtípust a mindössze néhány lapos kiadványtól egészen a 15 cm széles gerinccel rendelkező kötetig.

A Treventus rendszer leghatékonyabb eleme a ScanGate™ posztprocesszing szoftver amely a ScanRobot® szekennel képállományát automatikusan, szinte valós időben dolgozza fel kétrétegű kereshető, szerkeszthető pdf állománnyá.

Az szoftvert kezelő operátornak az állomány minőségellnőrzése illetve esetleges javítása a feladata. A ScanGate™ a beállított paraméterek szerint automatikusan végzi el a lapkivágást, a szövegmező kijelölésést, vízszintesre állítást, a képek kijelőlésést, a háttér homogenizálásást, valamint a feldolgozási és végleges változatok elkészítését.

A ScanGate™ a ScanRobot® képein felül bármely digitális képkészítő eszköz; fényképezőgép, planetary szkenner, vagy lapszeknner képeit is hatékonyan alakítja át egységes minőségű kereshető és szerkeszthető tartalommá.

A rendszer szerves része a Treventus OCR Solutions beavatkozás nélkül állítja elő számtalan nyelvi állományból a kereshető szerkesztehető pdf réteget akár gótikus betűtípus esetén is.

A folyamatot a digitalizáló állomány kijelölésétől a megfelelő eszköz és személyzet allokálását, a folyamatok irányítását és nyomon követését ScanFlow™ szoftver szervezi.

A digitalizált állományokban való keresés és az állomány használata a Nainuwa™ elektronikus könyvtárrendszer alkalmazásával a leghatékonyabb.

A Nainuwa™ könyvtárba feltöltött digitális állományok lehetnek: szöveg, kép, gigapixel méretű kép, képet tartalmazó szöveg vagy szöveget tartalmazó kép, videó, vagy akár hanganyag állományok. A könyvtárba feltöltött állományok úgynevezett gyűjteménybe csoportosíthatók, például: tartalmi, jogosultsági vagy időbeliség szempontja szerint.

 

A Nainuwa™ könyvtár keretrendszere már magyar nyelven is rendelkezésre áll. A teljes szövegű keresést a metaadatok alapján rendelkezésre álló szűrőrendszer segíti. A keresési feltételeket a szokásos összetett webes keresésnél megszokott feltételekkel lehet finomítani.

A Nainuwa™ keretrendszere mobil eszközökre is optimalizálva van, így kényelmesen akár mobiltelefon-készülékünkön is végezhetjük a keresést és a tartalom használatát. Az elképesztően gyors megjelenítési rendszer, a valós idejű nagyítás és kicsinyítés továbbnöveli a használhatóságot.

A nagyméretű képek megjelenítésére kifejlesztett funkcióval szinte nagyítóval vizsgálhatjuk  a képeket és dokumentumokat anélkül hogy megterhelnénk az eszközünket a dokumentum letöltésével.

A találatok látványos megjelenítése nagyban segíti a tájékozódást és a megfelelő eredmény kiválasztását. Ez a gyors és hatékony megjelenítőrendszer szinte kezünkbe adja az eredeti dokumentumot. Az adott kötetben fellelhető találatok listázhatóak egyidejűleg, oldalanként, vagy oldalpáronként.

A keresőrendszer a szövegben található egyes konkrét találatokat színes kijelöléssel emeli ki a környezetéből.

A találatainkat több praktikus funkcióval tudjuk használatban venni. A szokásos „copy-paste” funkcióval kimásolhatunk egy adott szövegrészt, és/vagy vágó funkcióval részleteket; képeket, ábrákat vághatunk ki a dokumentumból, majd azokat szerkeszthető formában le is tölthetjük a saját eszközünkre. A könyvártulajdonos beállításainak megfelelően lehetőség van a találati oldalak és teljes kötetek letöltésére is.

Magyarországon, a Muzeum@Digit-en először szerepel a valamennyi digitalizálás zászlóshajója a PheseOne kulturális örökség digitalizálásra specializált iXG100 középformátumú fényképező rendszere.

Az iXG 100 a legmagasabb (100 megapixel) felbontást, és rugalmasságot nyújtja, így nagy tárgyak, például rajzok és térképek, valamint kisebb tárgyak, például könyvek, kéziratok és akár pergamengyűjtemények rögzítésére is alkalmas. Az iXG 100 Achromatic lehetőséget biztosít, hogy felvételeket készítsünk az RGB tartományon túl a NIR vagy akár az UV tartományban nagyban segítve a műtárgyak eredtének, anyagösszetételének kutatását.

A 4:3 képarányű érzékelő maximalizálja a rögzített területet, és alkalmas a leggyakoribb objektumformátumokra. Az iXG robusztus felépítése, minősége, valamint az 1 millió felvételre adott működtetési garancia biztosítja a megbízhatóságot és a tartósságot a legigényesebb, ugyanakkor nagytömegű reprodukciós alkalmazásokhoz is.

A PhaseOne iXG kamerarendszer Schneider Kreuznach RS 72mm iXG, és Schneider Kreuznach 120mm RS-iXG objektívvel rendelkezik, amely lehetővé teszi az élesség és a részletesség fenntartását a teljes látómezőben a legkisebb makró objektumoktól a nagyméretű térképekig.

A 15 férnyértékre rúgó (>85db) dinamikatartomány és a 16 bit Opticolor+ kalibrált színtér teljesíti a legigényesebb fadgi és metamorfoze sztenderdek követelményeit. A HDMI élőkép (1920×1080 25p/30p, 1280×720 50p/60p) biztonságossá teszi a műtárgyak pozicionálását és a felvételi körülmények ellenőrzését a látótérben.

A motorizált fokuszálás a Capture One CH szoftverrel vezérelhető és folyamatosan kontrollálható, a szoftverrel történik a felvételi paraméterek beállítása és felvétel készítésének vezérlése.

A Capture One CH szoftver széleskörű lehetőséget biztosít a felvételek feldolgozására; a szinhőmérséklet, a forgatás, a vágás, a pozitív-negatív átfordítás, a mentési változatok, és más képszerkesztési folyamatok elkészítésnek automatizálására.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2017 november 28-29. között megrendezésre került Muzeum@Digit konferencia esemény keretein belül a hazai és nemzetközi múzeumi szakma képviselői és más, a technológia iránt érdeklődő látogatók megtekintehették a Tripont által használt és forgalmazott digitalizálási eszközöket.

A helyszínen felállított INSITU digitalizáló laboratórium a konferencia ideje alatt a Magyar Nemzeti Múzeum által kijelölt gyűjteményi darabokat dolgozta fel. Az eseményre a Tripont szakmai partnerei képviselőket delegáltak, ezzel platformot biztosítva a nemzetközi professzionális gyártókhoz történő közvetlen kérdésfeltevésre.