Elképesztő eredmények a gyarmati időkből származó térképek digitalizálásában

2020. 09. 08. | Egyéb

A Phase One középformátúmú kameráinak fénykép minősége utolérhetetlen, ezáltal megoldást kínál kulturális örökségünk digitalizálására. Nem véletlen, hogy az NZMS (New Zealand Micrographic Services) szintén Phase One kamerákkal dolgozik, olyan nagy felbontást igénylő projekteken, mint a „Land Information New Zealand, Archives New Zealand, Te Rūnanga o Ngāi Tahu, and Environment Canterbury”, amelynek célja, hogy a gyarmatosítási időkből fennmaradt térképeket digitalizálják. A 2016-ban indult projekthez és a mindig nagy kihívást jelentő több száz térkép digitalizálásához (mindössze egy hónap alatt) a megoldást mindig a Phase One jelentette.

A gyűjtemény térképei fontos információ források, amelyek magukon hordozzák Új-Zéland földrajzát és történelmét egyaránt.  A térképeket még olyan földmérők rajzolták, akik Új-Zéland feltérképezését tűzték ki céljukként, maori kísérők segítségével. A földmérők teodolitot és más műszereket használtak a mérésekhez és megfigyeléseiket jegyzetelték. Ezekből az adatokból készültek el később a térképek. Értékes információkat tartalmaznak az európai terjeszkedés előtti szigetekről, megmutatja a folyók és folyamok eredeti útját, erdőségek helyzetét és kiterjedését, potenciális termőföldek és legelők helyét, feledésbe merült helyneveket, földhatárokat és tulajdonjogokat a gyarmatosítás folyamán. Általában ezeket a térképeket sokáig használták, ami azt jelentette, hogy a későbbiek folyamán kerültek rá megjegyzések, pontosítások, új utak, időközben kiépült vasútvonalak stb. A digitalizált térképek többsége általában megviselt állapotban van, gyakran vászonra ragasztott papírról van szó, amely a 19. század közepe óta szolgál és emiatt a digitalizálás nem egyszerű, de a Phase One-nak köszönhetően volt, hogy bizonyos hónapokban akár 366 térképet is sikerült megörökíteni digitális formában. Sok térkép évtizedekig hengerelve volt tárolva és ez idő alatt sokat roncsolódtak, sokszor találkoznak emiatt nagyon kopott, szinte alig látható részletekkel, amelyek nagy kihívást jelentenek, de megfejtésük elengedhetetlen a teljes értelmezéshez.

Az NZMS a projekt kezdetén kifejezetten a Phase One-hoz igazítva alakított ki egy speciális rögzítőt, amelyen a térképek tárolhatók és jól mozgathatóak a digitalizálás folyamata alatt. A digitalizáló asztal tetején egy üveglap helyezkedik el, amely segít kisimítani, ellapítani és rögzíteni a térképet, ráadásul a leszakad darabok is helyükre rögzíthetőek ezáltal.

A térképek mérete nagyon változó, 30 centistől akár 4 méter szélességig is terjedhet, de a legtöbbről elmondható, hogy nem digitalizálható csupán egyetlen fotó elkészítésével, hiszen nem fér bele a látószögbe. Általában több fotó készül, amit az eljárás során Capture One és Photoshop programok segítségével egyesítenek egyetlen képpé. A fotókat Phase One kamerával készítik, ami lehetővé teszi az 1:1-es digitális replika készítését 300ppi-s felbontással. Több ilyen térkép megtalálható az Archives New Zealand’s Archway honlapján, vagy a NZMS’s Heritage Maps webplatformon.

A digitalizáló Phase One kamera egy IQ3(100MP) hátfallal és egy Schneider Kreuznach (80mm 2.8 LS Blue) van felszerelve. A projekthez azért választották ezt a fényképezőt mert nagy felbontásban, nagy részletességgel tiszta fotókat produkál, ami tökéletes a kulturális örökség digitalizáláshoz. A fotók annyira részletesek, hogy megőrzi a térképek textúráját és még a grafit ceruzával rajzolt jelzéseket is. Az ilyen mértékű részletesség annyira valósághű printeket tud eredményezni, hogy ránézésre szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől.

Az NZMS egyébként teljesértékű Phase One képviselője és viszonteladója a Phase One iXG rendszernek, amely kifejezetten kulturális örökség digitalizálási szektor igényeihez lett kifejlesztve. A rendszer integrálva működik Capture One Cultural Heritage szoftverrel. Ez az integráció teljes irányítását jelenti a kamerarendszeren, amely automatikus szerkesztési funkciók segítségével nagyban meggyorsítja a képek vágását, egymáshoz igazítását ezáltal a projekt gyors haladásához járul hozzá.

Az ilyen volumenű digitalizációs projektek nagy igénybevételt jelentenek az azokhoz használt kameráknak és fotográfiai eszközöknek, emiatt fontos, hogy olyanok legyenek, amelyek ehhez hasonló terheléshez vannak tervezve. A Phase One kamera márpedig pontosan az ipari mennyiségű használathoz lett tervezve, emiatt tökéletes választás egy hasonló projekthez. A Phase One eszközök nagyon tartósak, hiszen a repülőgépek alapanyagául is szolgáló alumínium, valamint a jelenleg elérhető legellenállóbb mechanikus és elektronikus komponensekből lettek előállítva. Előbbiek mellett természetesen a tükör nélküli rendszer küszöböli ki a túl sok mozgó alkatrész, kopás, rázkódás általi amortizáció veszélyét.

Az NZMS azért választotta a Phase One rendszerét mert mi szolgáltatjuk az iparágon belül a legújabb és leginnovatívabb technológiát ehhez a fajta tevékenységhez. Ez biztosítja azt, hogy kulturális örökségünk digitalizálását minél szélesebb körben tudjuk elvégezni, legyen az egy nagyobb térkép, napló, vagy egy egészen apró fotónegatív. A Phase One folyamatosan áldoz termékei fejlesztésére, hogy testreszabott megoldásokkal kínálhasson kiváló minőségű fényképeket, az eredeti tárgy sérülésének veszélye nélkül. A Capture One szerkesztő szoftver egy másik nagyon hasznos eszköz, amelyet az NZMS csapata használ a térképek digitalizálása során. A szoftver egyszerű rendszerezést, szerkesztést és menedzselést tesz lehetővé fényképek ezrei között. A térképek külön-külön fényképezhetők, majd külön azonosító alapján elrendezhetők, megőrizve a rendezettséget a fájlok sokasága között. A rögzített kamerával készült képek a szoftver segítségével megbízhatóan, egyenesen a számítógépre kerülnek és azonnal látható az eredmény minősége. Ez nagyon hasznos történelmi ereklyék, vagy dokumentumok fotózásánál, amikor a tárgyak kezelése kényes folyamat. Az „Élő nézet” funkció a rögzített kamerával szintén nagyon hasznos funkció lehet a már korábban említett okok miatt.

A Phase One iXG rendszer rendelkezik még Capture One’s Camera Focus Tool-al és PPI Assist funkciókkal. Ezek segítségével még olyan személyek is képesek lehetnek teljesértékű digitalizáló munka végzésére, akik nem rendelkeznek fotós tapasztalattal vagy tudással. Ha kiválasztjuk a felbontást, látószöget, nagyítási arányt, a PPI Assist javaslatokat tesz, hogy hogyan helyezzük el a kamerát a legjobb minőséghez.

A digitalizáció egy növekvő iparág a kulturális örökség szektorában. Könyvtárak, múzeumok és más kulturális örökségeket őrző szervezetek életébe egyre jobban beleszövődik a digitalizálás a gyűjtemények menedzselése miatt is, de számtalan más előnnyel is jár ez. A digitalizáció segítségével jóval nagyobb közönséghez juttathatóak el ezek a műtárgyak, ráadásul a kutatók számára is sokkal könnyebbé válik egy-egy műtárgy eredetének kutatása, vagy az online kollaborációs vizsgálat, de említhetnénk akár azt is, hogy még pontosabb, kiválóbb minőségű replikák elkészítésében is segítséget nyújt a digitalizáció. A digitalizáció jelentheti egy műtárgy megőrzését a jövőnek.