Egyedülálló metszetek digitalizálása a Ráday Gyűjteményben

2021. Aug, 21. | Egyéb, Esemény, Hírek, Technológia

Közös projekten dolgozik együtt a Tripont és a Ráday Gyűjtemény.

A Tripont munkatársai június folyamán közel 800 egyedülálló metszetet digitalizáltak a Ráday Gyűjtemény állományából. Az értékes kötetek szerencsés módon túlélték a pár éve a Ráday utcában kialakult tüzet. A Ráday Könyvtár, amely a gyűjtemény-komplexum legnagyobb részét képezi, a tűzvészt követően az MTA egyik külső raktárába került, a levéltár pedig a Budapest Főváros Levéltárában érhető el a kutatók és az érdeklődők számára.

A Könyvtár közel 150.000 kötetet foglal magában, emellett a különgyűjtemények is részét képezik az intézménynek, vagyis a Ráday-műemlékkönyvtár, a Régi Magyar Könyvtár állománya, a Benda Kálmán-féle gyűjtemény, a folyóirattár, és természetesen a kézirattár. Gyűjtőköre alapvetően a református, illetve protestáns teológia, a humán tudományok szakirodalma, továbbá a határon túli magyarságra vonatkozó szakirodalom.

A Ráday Könyvtár alapja, legértékesebb egysége a Ráday-család egykori főúri magánkönyvtára, amely 1861-ben került a Dunamelléki Református Egyházkerület birtokába.  Ez az egység körülbelül 15.000 kötetet, 6500 művet tartalmaz. Emellett igen jelentős a könyvtár más forrásokból származó régi könyves állománya is – értékes ősnyomtatványok, antikvák (1600 előtti kiadványok), a Régi Magyar Könyvtár gyűjteménye (1711 előtti magyar kiadványok) és nagy mennyiségben 1850 előtt megjelent kötetek.

A Tripont munkatársai a külső raktárba kitelepülve digitalizálták a 18–19. századból származó kötetekben található metszeteket. A projekt különlegessége, hogy az intézmény a kutatói igényeket kívánja kielégíteni, ugyanis az elmúlt időszakban egyre gyakrabban találkoztak olyan megkeresésekkel, amelyek során az érdeklődők konkrét képi ábrázolásokra voltak kíváncsiak. Volt olyan szakember, aki egy 17 – 18. századi lelkész portréjára volt kíváncsi, mások régi keresztelési-esketési illusztrációkat, egy meghatározott bibliai jelenet ábrázolását, vagy akár egy templom fennmaradt ábrázolását akarták kutatni. Az elmúlt évtizedek történetírói tendenciái teremtették meg ezt a kutatói igényt, ugyanis a nyugat-európai akadémiai világban a szöveg egyenértékűvé vált a képi illusztrációval. Ebből kifolyólag a könyvtár vezetősége egy egyedülálló metszetadatbázist szeretne előállítani a digitalizált illusztrációkból.

A digitalizálási specialisták az értékes anyagot a Phase One iXG kamerarendszerével csúcsminőségben digitalizálták. Az eszköz piacvezető a síkműtárgyak digitalizálásában, melyeket A/0-s  méretben egyetlen felvétellel képes lefotózni. A cégcsoport amellett, hogy a Phase One hazai nagykövete, a kereskedelmi tevékenység mellett oktatási tevékenységet is folytat.

A Tripont és a Ráday Gyűjtemény közös pilot projektének keretein belül a kutatók is hozzáférhetnek majd a Rádayak könyveiben rejlő megbújó értékekhez. A közös munka a jövőben tovább folytatódik. A Ráday Gyűjtemény 2020 óta foglalkozik a muzeális állomány teljes újrarendezésével. Távlati cél a muzeális képanyag teljes digitális feldolgozása, ennek első lépése a most digitalizált Hungaricana gyűjtemény (1711–1850) képanyagával elkezdett munka.

Forrás: https://radaygyujtemeny.hu/

Multispektrális képalkotás (MSI): Egy fontos digitalizálási eszköz a 21. század számára

Michael B. Toth, az R. B. Toth Associates LLC elnöke arról fog beszélni, hogy a Phase One kamerák miként tártak fel új kulturális örökségi információkat az integrált MSI rendszerekkel. A világ minden tájáról származó spektrális képek felhasználásával Mike megvitatja,...

Phase One iXH, a reprográfia új szintje

“Egy műtárgy digitális másolata annál értékesebb a kutatók számára, minél több információt tartalmaz” – mondta Dr. Johannes Röll művészettörténész, a Bibliotheca Hertziana igazgatója egy interjúban.  A Phase One egy újabb fantasztikus eszközt fejlesztett ezeknek a...

MSI conference in Belgrad

Cultural heritage is an irreplaceable cultural value. There are many libraries and archives in the world and in Serbia that contain materials that are, due to their physical nature, doomed to very limited shelf life, especially if they are opened and handled...