Egyedülálló metszetek digitalizálása a Ráday Gyűjteményben

2021. aug, 21. | Egyéb, Esemény, Hírek, Technológia

Közös projekten dolgozik együtt a Tripont és a Ráday Gyűjtemény.

A Tripont munkatársai június folyamán közel 800 egyedülálló metszetet digitalizáltak a Ráday Gyűjtemény állományából. Az értékes kötetek szerencsés módon túlélték a pár éve a Ráday utcában kialakult tüzet. A Ráday Könyvtár, amely a gyűjtemény-komplexum legnagyobb részét képezi, a tűzvészt követően az MTA egyik külső raktárába került, a levéltár pedig a Budapest Főváros Levéltárában érhető el a kutatók és az érdeklődők számára.

A Könyvtár közel 150.000 kötetet foglal magában, emellett a különgyűjtemények is részét képezik az intézménynek, vagyis a Ráday-műemlékkönyvtár, a Régi Magyar Könyvtár állománya, a Benda Kálmán-féle gyűjtemény, a folyóirattár, és természetesen a kézirattár. Gyűjtőköre alapvetően a református, illetve protestáns teológia, a humán tudományok szakirodalma, továbbá a határon túli magyarságra vonatkozó szakirodalom.

A Ráday Könyvtár alapja, legértékesebb egysége a Ráday-család egykori főúri magánkönyvtára, amely 1861-ben került a Dunamelléki Református Egyházkerület birtokába.  Ez az egység körülbelül 15.000 kötetet, 6500 művet tartalmaz. Emellett igen jelentős a könyvtár más forrásokból származó régi könyves állománya is – értékes ősnyomtatványok, antikvák (1600 előtti kiadványok), a Régi Magyar Könyvtár gyűjteménye (1711 előtti magyar kiadványok) és nagy mennyiségben 1850 előtt megjelent kötetek.

A Tripont munkatársai a külső raktárba kitelepülve digitalizálták a 18–19. századból származó kötetekben található metszeteket. A projekt különlegessége, hogy az intézmény a kutatói igényeket kívánja kielégíteni, ugyanis az elmúlt időszakban egyre gyakrabban találkoztak olyan megkeresésekkel, amelyek során az érdeklődők konkrét képi ábrázolásokra voltak kíváncsiak. Volt olyan szakember, aki egy 17 – 18. századi lelkész portréjára volt kíváncsi, mások régi keresztelési-esketési illusztrációkat, egy meghatározott bibliai jelenet ábrázolását, vagy akár egy templom fennmaradt ábrázolását akarták kutatni. Az elmúlt évtizedek történetírói tendenciái teremtették meg ezt a kutatói igényt, ugyanis a nyugat-európai akadémiai világban a szöveg egyenértékűvé vált a képi illusztrációval. Ebből kifolyólag a könyvtár vezetősége egy egyedülálló metszetadatbázist szeretne előállítani a digitalizált illusztrációkból.

A digitalizálási specialisták az értékes anyagot a Phase One iXG kamerarendszerével csúcsminőségben digitalizálták. Az eszköz piacvezető a síkműtárgyak digitalizálásában, melyeket A/0-s  méretben egyetlen felvétellel képes lefotózni. A cégcsoport amellett, hogy a Phase One hazai nagykövete, a kereskedelmi tevékenység mellett oktatási tevékenységet is folytat.

A Tripont és a Ráday Gyűjtemény közös pilot projektének keretein belül a kutatók is hozzáférhetnek majd a Rádayak könyveiben rejlő megbújó értékekhez. A közös munka a jövőben tovább folytatódik. A Ráday Gyűjtemény 2020 óta foglalkozik a muzeális állomány teljes újrarendezésével. Távlati cél a muzeális képanyag teljes digitális feldolgozása, ennek első lépése a most digitalizált Hungaricana gyűjtemény (1711–1850) képanyagával elkezdett munka.

Forrás: https://radaygyujtemeny.hu/

Digi Works – Digitalizálás workshop felsőoktatásban tanulóknak

A Tripont szervezésében zajló képzésen megismerkedhettek a legmodernebb digitalizálási technológiákkal és olyan eszközök működését is megtanulhatjátok mint a PhaseOne, és a ScanRobot. Helyszín: Budapest, 1131, Reitter Ferenc u 132/B Időpont: 2021. június 10....

Digitalizálás a Magyar Természettudományi Múzeumban

 A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) lepkegyűjteményének teljes körű digitalizálása 2021 márciusában kezdődött meg. Ennek során a tárlófiókokról nagyfelbontású digitális kép készül a lepkegyűjtemény egyik helyiségében kialakított munkaállomáson. A munkafolyamatot...

Filmdigitalizáló workshop a Nemzeti Múzeumban

A World Press Photo 2021 kiállítás keretein belül szakértők, a Magyar Nemzeti Múzeummal karöltve, film és üveglemez digitalizáló workshopra invitálják az érdeklődőket. Az esemény 2021. október 8-án délután 16:00-kor veszi kezdetét. A bemutatón lehetőséget nyílik...