Digitalizálják az utolsó magyar trónörökös hagyatékát

2023. 01. 05. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Habsburg Ottó Alapítvány elsődleges céljául tűzte ki, hogy névadója szellemi és tárgyi örökségét méltó módon megóvja, egységes gyűjteménnyé rendezze, feldolgozza és kutathatóvá tegye.

Ezen tevékenysége során az állapotmentés mellett az internetes hozzáférhetőség biztosítása is az Alapítvány kiemelten fontos célkitűzése, ezért kérte fel a Tripont szakembereit, hogy a fotógyűjteményben található különböző archív fényképeket, negatívokat a létező legjobb minőségében digitalizálja.

Habsburg Ottó életéről

Az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó édesapját, az 1916-ben magyar királlyá koronázott IV. Károly utolsó magyar királyt (osztrák császárként I. Károly) 1921-ben megfosztották trónjától, családját pedig az Atlanti-óceánban található Madeira-szigetére száműzték. Ottó száműzetésben élte életének egy részét míg végül a felső-bajorországi Pöckingben telepedett le, feleségül vette Regina szász–meiningeni hercegnőt, hét gyermekük született, öt lánya és két fia. Végül csak 1966-ban térhetett vissza szülőországába, Ausztriába. Magyarországra az 1980-as évek végén látogatott el újra, 1989 augusztusában Sopronpusztán a híres Páneurópai Piknik védnöke volt. Az Európai Parlament képviselőjeként elsőként szólalt fel magyar nyelven, szorgalmazta Magyarország mielőbbi uniós csatlakozását és számos alkalommal kiállt a határon túli magyar kisebbségek érdekei mellett.

© Habsburg Ottó Alapítvány –Tripont Foto Video Kft.

A digitalizálási projekt

A majd száz év hosszú és tartalmas életének köszönthetően Habsburg Ottó fényképhagyatéka igen gazdag és változatos technikai spektrumon mozog. A gyűjteményben megtalálható a szuperérzékeny üvegnegatívtól kezdve a rollfilmeken és diapozitívokon keresztül egészen a digitálisan készült képekből összeállított albumig szinte minden, így kiemelkedően fontos volt, hogy egy olyan rendszerrel kerüljön digitalizálásra a gyűjtemény, amely sérülésmentesen, gyengéd anyagkezeléssel, a legjobb minőséget produkálja. Szakembereink a digitalizált anyag túlnyomó részét az alapítványhoz kitelepülve dolgozták fel.

© Habsburg Ottó Alapítvány –Tripont Foto Video Kft.

Az elkészült digitális anyag nagy részét a jövőben az Alapítvány az online közönség részére is elérhetővé teszi, így bárki megtekintheti majd azokat a képeket, amelyek eddig a nagyközönség számára egyáltalán nem voltak láthatóak. 2023. január 23-án, a magyar kultúra napjához kapcsolódva mutatja be az Alapítvány a tevékenységét és az elkészült kutatói internetes felületet.

Regisztrálni az alábbi hivatkozáson lehet: www.hoal.hu/evkezdet2023