Digitális Székelyföld Konferencia – DSZ 2022

2022. 11. 22. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

Idén Csíkszeredán került megrendezésre Erdély kiemelkedő szakmai fóruma és találkozója, a Digitális Székelyföld Konferencia. A vándor konferencia -amely Árkoson, Tusnádfürdőn, Bálványoson, Szovátán, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is járt már korábban- kommunikációs és fejlődési felületet teremt a résztvevők és előadók számára. A szervezők a régió IT és digitális szektorának, illetve a digitális szektor fejlődésének feltérképezését és innovációjának elősegítését tűzték ki az esemény legfőbb céljául.

Az idei, már nyolcadik alkalommal megrendezett eseményen, a Tripont kulturális örökség csapata is részt vett. Bedő Dániel digitalizálási specialista az IT és tudomány a művészetekért címmel tartott előadást. Bemutatta a síkműtárgy-digitalizálásra kifejlesztett Phase One kamerarendszer, mellyel középformátumú kamerával síkműtárgyak, transzparens anyagok, 3D felvételek digitális reprodukcióját tudjuk előállítani; illetve egy, a közép-európai régióban egyedülálló technológiát, a multispektrális kamerarendszert is ismertettük.

Ezen rendszerrel, különböző hullámhosszokon világító fényforrások és megfelelő szűrők használatával az emberi szem számára láthatatlan információk jeleníthetők meg a digitális képeken. A technológia teljesen roncsolásmentes, rétegbeli elemzési, hitelesítési céllal használható a művészettörténeti és akár a bűnügyi területeken is.