Páratlan dedikált Rejtő kötet

2021. 09. 13. | Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Tripont Örökségvédelem munkatársai a XX. század legdrágább, magyar író által szignózott kötetét digitalizálták. Nem másról van szó, mint a 7,5 millió forintért elkelt, magángyűjtő tulajdonában lévő Rejtő Jenő kötetről.

Rejtő Jenő már saját korában is népszerű írónak számított, mind a mai napig talán a legolvasottabb magyar írók egyikeként tartjuk számon, akinek köteteit nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb generációk is kezükbe veszik. A nyár folyamán elárverezett Rejtő mű több különlegességet is magában hordoz. A Piszkos Fred közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című kötet írói álnéven jelent meg. Tudjuk, hogy Rejtő több álnevet is használt munkái kiadása során, a már a fent említett P. Howardot, illetve a Gibson Lavery-t tartja számon az irodalomtudomány. Az elárverezett példány ponyvának számít. A ponyva, mint műfaj nem 20. századi találmány, a magyar nyilvánosságban a 18. század végén vásárokban terjedt el a német kriminális ponyva, vásári história, névtelenül vagy álnéven író szerzők tollából. A hosszú 19. század folyamán a műfaj értékcsökkenésen esett át, ámde mindvégig népszerű maradt. A 20. századra pedig a szórakoztatóirodalom, populáris irodalom szinonimájaként jelenik meg. Ezek az olcsó, egy krajcáros, rossz minőségű papírból készült könyvecskék sikert sikerre halmoztak az érdeklődő publikum körében, úgy, mint az elárverezett Fülig Jimmy kötet is, ami az Auróra Könyvkiadó pengős sorozatában jelent meg. Minőségi okokból kifolyólag számos kötet megsemmisült az évtizedek alatt. Az értékes példányok digitalizálása, állagmegőrzése ezért is fontos.

Rejtő Jenőről ma már – a korábbi tudásunkhoz képest – sok információval rendelkezik a magyar irodalomtudomány (többek között Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalomi Múzeum munkatársa kutatja a fiatalon elhunyt író életét és munkásságát). Rejtő zsidó származású Reich család harmadik gyermekeként született 1905-ben. A korabeli szórakoztatóirodalom szinte minden műfaját kipróbálta, ponyvákat, operetteket, majd külföldi élményeit megörökítő kalandregényeket írt. Legsikeresebb munkái P. Howard álnéven jelentek meg.

A Tripont munkatársai által digitalizált munkát Rejtő 1941. július 24-én szignózta Haumann Miklósnak. „Haumann Miki bátyámuramnak azon tiszteletteljes emlékeztetéssel, hogy elolvas. Híve Rejtő Jenő” – hogy ki volt Haumann doktor, nem tudni, ezzel adós még az irodalomtudomány. A dedikálás dátuma azonban fontos, ugyanis Rejtőt származása miatt, 1942-ben súlyos betegen, egy nyilas feljelentés alapján munkaszolgálatra hurcolták, ahonnan már nem tért haza, 1942-ben, 37 éves korában hunyt el a Szovjetunió területén.

A tragikus sorsú író fenn maradt dedikált példánya a véletlennek köszönhetően került a Központi Antikváriumba. Az egykori tulajdonos egy láda mélyéről bányászta elő – sok más kötettel egyetemben – a dedikált példányt. A Rejtő kötet különlegessége még, hogy összesen két, az író által szignózott munkát ismerünk. Az egyik a fent említett magánkézben lévő Piszkos Fred közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című kötet, a másik pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében lévő Csontbrigád, amit Kovács Lászlónak és Kovács Magdának, gépírónőjének dedikált a szerző 1941-ben.

 A Tripont munkatársai a síkműtárgy fotózásra kifejlesztett Phase One kamerarendszerrel digitalizálták csúcsminőségben a féltve őrzött könyvet. A kamera piacvezető a kulturális örökség digitalizálásában. A Tripont Örökségvédelem specialistáinak segítségével magánszemélyek és közintézmények számára is elérhetővé válik az állományvédelemnek megfelelő műtárgy digitalizálás.

Források:

https://telex.hu/szorakozas/2021/06/03/egy-kallodo-ladabol-kerult-elo-rejto-jeno-dedikalt-kotete-penteken-mar-licitalhatunk-ra
https://ectopolis.hu/hirek/arveresre-kerult-a-ket-ismert-dedikalt-rejto-jeno-kotet-egyike/

Békés István:  Magyar ponyva pitaval.  Minerva, Budapest, 1966

Pogány Péter: A magyar ponyva tüköre. Helikon, Budapest, 1978.

Sári Orsolya: Az ellopott tragédia. In. Kortárs 2016. július december 12. szám 85 – 88.

Thuróczy Gergely: Az ellopott tragédia – Rejtő Jenő – emlékkötet. Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 2015.