CultArm3D – Digitalizálás 3D-ben

2022. 05. 12. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A múzeumi világban egyre nagyobb igény van arra, hogy a kiállított tárgyakat csúcsminőségben digitalizálják. A Fraunhofer IGD (Fraunhofer Institute for Computer) kifejlesztette a CultArm3D szkennert. A csúcsminőség érdekében a Fraunhofer IGD együtt működik a kameragyártó dán céggel, a Phase One-nal, akiknek a síkműtárgydigitalizálásra kifejlesztett kamerarendszerét használják. CultArm3D fejlesztése egyedülálló lehetőséget nyújt a múzeumok számára. A 3D szkennelés lehetővé teszi, hogy az intézmények belépjenek a digitális térbe. Így az érdeklődők, anélkül, hogy fizikailag a helyszínre látogatnának, csúcsminőségben tekinthetik meg a digitalizált kincseket.

A Fraunhofer IGD vezetője, Pedro Santos és csapata évek óta foglalkozik 3D szkennelési technológiával, és kulturális örökség digitalizálásával. Santos szerint a kutatók számára különösen fontossá válnak a 3D modellek, melyek segítenek a történeti tárgyak jobb megismerésében. Emellett a kiterjesztett virtuális valóságban megjelenített műkincsek vizualizációjának alapjául is szolgál, továbbá a valódival szinte megegyező 3D-s nyomatok is készíthetőek ezekből a felvételekből. A kutatók munkáját is nagyban elősegíti a CultArm3D, mivel a tudósok tetszés szerint hasonlíthatják össze a különböző tárgyakat.

A kutatóintézet a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra, ami az értékes műtárgyaknál különösen fontos. A tárgyak amellett, hogy régiek, sérülékenyek, sok esetben törékenyek is lehetnek. Az óvintézkedések közé tartozik például, hogy áramszünet esetén a szkennelést végző kar lezár, így megóvja a digitalizálandó tárgyat. A szakemberek az eszköz kialakítása során arra is ügyeltek, hogy a legjobb minőségű digitális 3D tartalmat állítsák elő, így esett a választás a Phase One IXG 100 megapixeles kamerarendszerére. A CultArm3D rendszere megismételhető, és kiváló minőséget kínál, mivel adaptív nézettervezőket használ az objektumok digitalizálására. A tökéletes megvilágítás érdekében a kamerát egy speciális lámpával szerelték fel, ami minden szögből, a lehető legrövidebb idő alatt, lehetővé teszi a tárgy fotózását.  A 3D–s digitalizálás talán egyik legnagyobb kihívása, hogy nincs két egyforma méretű és felületű műkincs. A különböző borítású alkotások, fényvisszaverő felületek, bronzból vagy például aranyból készült eszközök, mind különös odafigyelést igényelnek a digitalizálás során. A képen látható nyaklánc egy tisztán virtuális modell, mely balról jobbra mutatja, hogyan épül fel a nyakék, és hogyan jön létre a digitális másolat a végleges textúrával. (kép:Keltenwelt am Glauberg/Fraunhofer IGD, 2021.)

A CultArm3D működtetése egyszerű, a múzeumi dolgozók számára könnyen kezelhető. Az intézet a fejlesztés során célul tűzte ki, hogy a múzeumokban dolgozók önállóan is tudják használni az eszközt. A felhasználók a szoftver kezdeti beállításait követően jutnak el a rövid kalibrációs folyamathoz, amit csak egyszer kell elvégezniük. A digitalizáláshoz ezt követően csak egy gombot kell megnyomni és a tárgyasztalon lévő tárgy el kezd forogni. A tárgy digitális 3D másolatát különböző fájlformátumokban lehet letölteni. A CultArm3D-t már számos múzeumban és archívumban használják.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat. 

 

 

 

 

 

 

A szöveg az alábbi cikk alapján készült.

Forrás: https://www.3dnatives.com/en/cultarm3d-can-scan-cultural-objects-in-3d-260220215/