Családi örökség és digitalizálás?

2022. 07. 07. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

Mindannyian szeretnénk megismerni a múltunkat. Történelmi értékeink megőrzése különösen fontossá vált a XXI. századra. Nem csak nemzeti, hanem egyéni szinten is. Egyre több családban bír jelentőséggel a saját történetük feltárása, és a gyökerek megőrzése. Az ősök felkutatása, családi anyagokon keresztül való megismerése, közkedvelt hobbivá vált a történelem iránt érdeklődők számára. A fotók, negatívok eszmei értékét nem lehet elégszer kiemelni. Ezen kordokumentumok jelentősége csak fokozódik, ha a vizualitás mellett írásos emléket is tartalmaznak. A magánszemélyek mellett a történettudomány is felfedezte magának a családtörténeti forráscsoportokat.

Ahogy egy oklevél digitalizálása, jobb megismerése, megőrzése céljából történik, ugyanez elmondható a családi anyagok archiválásáról is. Egy 17. századi adománylevelet „darabjaira” lehet szedni, vagyis láthatóvá tehető rajta az átírt információ, a kikapart írás, addig az úgynevezett multispektrális vizsgálatok a több mint százéves képeslapként használt fotón olvashatóvá teszik az elmosódott kézírást.

Az itt látható I. világháborús képeslap magántulajdon, családi hagyaték része. A képeslapon, a tulajdonos dédapja látható, aki a Felvidékről, Naszvadról származott. Az I. világháborúban katonaként szolgáló férfi a harcok során megsérült, és 1915-ben Budapestre került egy hadikórházba. Innen küldte a képeslapot, amelyben közli hozzátartozóival, hogy jól van, sérülten fekszik a kórházban. Az első világháború idején különösen fontos volt a képes-levelezőlap használata. Ezzel tudtak csak üzenni a katonák családtagjaik számára. A lapokat a  cenzúra is ellenőrizte, mivel a katonák harmadik félnek nem adhattak ki titkos információkat. Az első világháború idején számtalan hasonló levél érkezett a frontról.

Az egykori katona a háború eseményeit, kalandokként adta tovább gyermekeinek. A veterán dédnagypapa után szinte csak ennyi maradt hátra. Jelenlegi tulajdonosa számára nagyon fontos volt, hogy a családi fotóalbumokat mihamarabb digitalizálják a szakértők. A száz, vagy száznál évnél is idősebb fotók rendkívül gyorsan rongálódnak, ezek digitalizálása mielőbb javasolt.