A Tripont szakértői digitalizálták a koronázási palástot

2023. 03. 08. | Articles, Cikk, Egyéb, Esemény, Hírek

A Tripont Fotó Videó több mint 30 évre tekinthet vissza. Az elmúlt 3 évtizedben számtalan izgalmas fotós projektben vettünk részt. Az egyik legfiatalabb és legszebb terület az Örökségvédelmi üzletágunk idén lett 5 éves.

Ebben az alig 5 évben, olyan felbecsülhetetlen eszmei és kulturális értékekkel bíró műveket digitalizálhattunk, mint Egressy Gábor: Petőfi Sándor arckép dagerrotípiája, az 1109-es veszprémvölgyi apácamonostor alapítólevele, vagy a világhírű Csornai Diadém. De részt vettünk nagy volumenű digitalizálási projektben is, mint az Andrássy család felvidéki hagyatékának több mint háromszázezer dokumentumának feldolgozása.

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett csapatunk. A Magyar Nemzeti Múzeumtól (továbbiakban: MNM) kaptunk felkérést az ezeréves magyar államiság egyik legjelentősebb szimbólumának digitalizálására.

A koronázási palást

A palástot Szent István király és Gizella királyné készíttette 1031-ben. A magyar történelem egyik legfontosabb államalapítási szimbóluma, egészen 1916-ig szolgált a királyok koronázó palástjaként.

Így érthető, hogy különös óvatossággal kellett kezelnünk az egész munkafolyamatot, amelyet a legjobb minőséggel, legszigorúbb örökségvédelmi előírásoknak megfelelően végeztük el. 

© Magyar Nemzeti Múzeum –Tripont Foto Video Kft.- Bedő Dániel

A digitalizálási projekt az MNM imázsának megújításában nyújtott segítséget hiszen, a koronázási palástot választották a Múzeum új szimbólumának. Elképzeléseik alapján, új arculatuk vizuális felfogása híven tükrözi a megújuló múzeum szemléletét: évezredes emlékeket és értékeket szeretnének bemutatni korszerű, letisztult, mindenki számára érthető formában.

Az eljárás technikai háttere

Az előkészítési folyamathoz hozzá tartozott védőfelszerelés használata, minden a digitalizálás során használt eszközök portalanítása, valamint a megfelelő alacsony megvilágítású környezet kialakítása. Mivel egy kiemelten érzékeny műtárgyról van szó, így művédelmi okokból a nagyon alacsony fényintenzitással, 25 lux alatt kellett fotózni. Ez körülbelül az éjszakai utca fényével megegyező megvilágítást jelent.

A közel 3 méter széles koronázási palást digitalizálását, a Phase One IQ4 150 megapixeles rendszerrel végeztük. Annak érdekben, hogy a lehető legjobb minőségben kerüljön digitalizálásra a műtárgy, több felvételből való leképezésre volt szükség. A fotók pixelpontos illesztéséhez, illetve az ehhez szükséges megfelelő átfedések biztosításához, az elkészült végső felvétel több mint 60 expóból lett összeállítva. A kamerarendszer biztonságos műtárgy feletti mozgatására egy elektromosan vezérelhető, nagy precizitású kránt használtunk.

A megvalósítás során fontos volt, hogy végeredményben olyan felvétel készüljön, amely a teljes színhűség mellett rögzíti az aranyszálakkal gazdagon hímzett, aprólékos szövet jelen állapotát, kutatható minőségben. Ezen felül, hogy a FADGI 4 csillagos minőségnek köszönhetően, a későbbeikben bizonyos időközönként ellenőrizni lehessen az esetleges színárnyalati változásokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy nemzetközileg már bevált technológiával, a PhaseOne kamerarendszerével tudtuk digitalizálni a magyar királyok koronázási palástját. Ez a megbízás nem csak a Tripont, hanem a dán gyártó számára is az egyik legjelentősebb új referencia lesz.

Felemelő élmény volt, ezúton is köszönjük a felkérést!