A New York-i városi könyvtár nagy értékű ukiyo-e műveket és fotókat tett közzé

2016. Jan, 16. | Cikk

gyermeküket szoptató anyáktól a kereskedő falukon keresztül a kiotói éjszakában tündöklő kimonós lányokig, ezek az újonnan kiadott japán művek és fotók egyszerűen elképesztőek.

A New York-i városi könyvtár több, mint 180.000 művet adott ki szabad közösségi felhasználási jogokkal 2016 január 1-jén. Mivel mindig arra vágyunk, hogy időutazhassunk – főleg oda ahol az emberek kimonót hordanak a mindennapokban – ezért beleástuk magunkat a műrengetegbe, ahol gyönyörű dolgokra leltünk, mint például riksás történetek, legendás kard darabok, rendkívüli műdarabok.

▼ A teljes Hiroshige Andō (1797-1858) által készített Tōkaido Gojūsan Tsugi no Uchi (Tokaido 53 Állomása) fanyomat gyűjtemény az első dolog, amivel szembe találja magát az ember.

Számos ukiyo-e fanyomat létezik az egyik leghíresebb művésztől, Utamaro Kitagawa-tól (1753?-1806). Legismertebb munkái a bijin-ga (portrék gyönyörű nőkről) az 1900-as években vált híressé Európában, ami nagy hatással volt az akkori impresszionista művészekre.

▼ Chichi (szoptatás előtt). “Chi chi” jelentése japánul “tej” vagy “kebel”.

▼ Kami yui (fodrász)

▼ Képek a Baika jô (A Szilva Virágzása) albumból láthatunk néhány lenyűgöző művet, alkotójuk Baikan Okada (1773-1849).

▼ Az ukiyo-e egyik mester Katsushika Hokusai (1760-1849). A következő kép (Suwa tó, Shinano provincia) a híres “Fuji Harminchat Szemszögből” sorozatához tartozik.

A gyönyörű művek mellett találunk még fotókat is, amik különböző tárgyakat mutatnak a japán kultúrából és az emberek mindennapjaiból.

▼ E nyomtatott szövetdarabok a különböző mintákat mutatja be, amik a ruházataikat díszítették több, mint 100 évvel ezelőtt.

▼ Díszes markolatvédők, amik a penge és a markolat között foglaltak helyet.

▼ Még pár kimonóról készült képet is találunk, amelyek 1911-ben készültek.

▼ Az Illusztráció Kosztümökről 2 (1908) a hakama (Japán rétegelt nadrág férfiak számára) és a haori (Japán kimonó kabát) különböző variációit mutatja be.

▼ Ez a fotó a The Mikado c. híres musical-ben elhangzott zeneszám dalszövegéből kapta a nevét, ami a “Three Little Maids From School Are We”.

▼ Odawara falu az 1870-es években. A Kanagawa tartomány déli részén burjánzó faluként foglalt helyet a Tokaidói főúton, ami a birodalmi Kyoto-t kötötte össze a shogun fővárosával, Edo-val (mostani Tokió).

▼ Hakoni falu, úgyszintén a Kanagawa tartományban az 1870-es években.

A Császári Kormány Vasút vállalat sok-sok fotót publikált az 1910-es években. A képeken híres területek és nevezetességi pontok láthatóak. Lenyűgöző azt látni, hogy mennyire sokat változtak ezek a jól ismert területek az évek alatt.

▼ Enoshima, a híres kirándulóhely Tokió közelében.

▼ Fuji, magassága 3776 méter.

▼ Ise fő szentélye. Archaikus építészeti stílus gyönyörű példája.

▼ A Daibutsu vagy más néven Buddha Gigantikus Bronz Szobra Kamakurában, volt hűbéres főváros.

▼ A Kasuga szentély bejárata és egy csoport megszentelt szűz Narában.

▼ Kinkakuji (jelentése “Arany Pavilion”), Kyoto. Egy korai Shogun villája.

 ▼ A hűs nyári délután a Kamogawán Kyoto-ban.

▼ Dotombori, egy népszerű szórakozó negyed Osaka-ban.

Ez kis kaland kimondottan felkeltette az érdeklődésünket. Felhívnánk a figyelmet, hogy legyenek óvatosak, mert ekkora gyűjtemény esetében – főleg ha egy olyan országról van szó, mint Japán – hajlamos az ember elveszni a rengeteg néznivaló között.

Forrás: rocketnews24.com

Digitization of Petőfi-daguerreotype

According to our current knowledge, Gábor Egressy, an actor and amateur daguerreotypist, took the daguerreotype of Petőfi in the summer of 1845. Its size is not standard, 64x84 mm, between “6th” or “8th” sized plate. G.R.B, the creator's hallmark is affixed in the...

Le kell fotózni, mielőtt elpusztul – de nem mindegy, hogyan

Beszélgetés Peti Péter fotográfussal Sokszor hallani a digitalizálás kifejezést mostanában, de mit jelent pontosan? Gyakori tévedés, hogy a műtárgy lefotózását azonosítják a digitalizálással. Ha egy múzeum vagy gyűjtemény fényképet készít egy műtárgyról, az általában...

Peti Péter – Csúcsteljesítményű fotográfiai eljárások az érzékeny műtárgyak digitalizálásában

A digitális képrögzítési technológia mai fejlettségi fokán lehetővé vált, hogy a múltból ránk hagyott kulturális örökségét a jövő nemzedéke számára teljes mértékben hozzáférhetővé, megismerhetővé, kutathatóvá tegyük. A mai technológiát használva nemzedékeken keresztül...