A New York-i városi könyvtár nagy értékű ukiyo-e műveket és fotókat tett közzé

2016. jan, 16. | Cikk

gyermeküket szoptató anyáktól a kereskedő falukon keresztül a kiotói éjszakában tündöklő kimonós lányokig, ezek az újonnan kiadott japán művek és fotók egyszerűen elképesztőek.

A New York-i városi könyvtár több, mint 180.000 művet adott ki szabad közösségi felhasználási jogokkal 2016 január 1-jén. Mivel mindig arra vágyunk, hogy időutazhassunk – főleg oda ahol az emberek kimonót hordanak a mindennapokban – ezért beleástuk magunkat a műrengetegbe, ahol gyönyörű dolgokra leltünk, mint például riksás történetek, legendás kard darabok, rendkívüli műdarabok.

▼ A teljes Hiroshige Andō (1797-1858) által készített Tōkaido Gojūsan Tsugi no Uchi (Tokaido 53 Állomása) fanyomat gyűjtemény az első dolog, amivel szembe találja magát az ember.

Számos ukiyo-e fanyomat létezik az egyik leghíresebb művésztől, Utamaro Kitagawa-tól (1753?-1806). Legismertebb munkái a bijin-ga (portrék gyönyörű nőkről) az 1900-as években vált híressé Európában, ami nagy hatással volt az akkori impresszionista művészekre.

▼ Chichi (szoptatás előtt). “Chi chi” jelentése japánul “tej” vagy “kebel”.

▼ Kami yui (fodrász)

▼ Képek a Baika jô (A Szilva Virágzása) albumból láthatunk néhány lenyűgöző művet, alkotójuk Baikan Okada (1773-1849).

▼ Az ukiyo-e egyik mester Katsushika Hokusai (1760-1849). A következő kép (Suwa tó, Shinano provincia) a híres “Fuji Harminchat Szemszögből” sorozatához tartozik.

A gyönyörű művek mellett találunk még fotókat is, amik különböző tárgyakat mutatnak a japán kultúrából és az emberek mindennapjaiból.

▼ E nyomtatott szövetdarabok a különböző mintákat mutatja be, amik a ruházataikat díszítették több, mint 100 évvel ezelőtt.

▼ Díszes markolatvédők, amik a penge és a markolat között foglaltak helyet.

▼ Még pár kimonóról készült képet is találunk, amelyek 1911-ben készültek.

▼ Az Illusztráció Kosztümökről 2 (1908) a hakama (Japán rétegelt nadrág férfiak számára) és a haori (Japán kimonó kabát) különböző variációit mutatja be.

▼ Ez a fotó a The Mikado c. híres musical-ben elhangzott zeneszám dalszövegéből kapta a nevét, ami a “Three Little Maids From School Are We”.

▼ Odawara falu az 1870-es években. A Kanagawa tartomány déli részén burjánzó faluként foglalt helyet a Tokaidói főúton, ami a birodalmi Kyoto-t kötötte össze a shogun fővárosával, Edo-val (mostani Tokió).

▼ Hakoni falu, úgyszintén a Kanagawa tartományban az 1870-es években.

A Császári Kormány Vasút vállalat sok-sok fotót publikált az 1910-es években. A képeken híres területek és nevezetességi pontok láthatóak. Lenyűgöző azt látni, hogy mennyire sokat változtak ezek a jól ismert területek az évek alatt.

▼ Enoshima, a híres kirándulóhely Tokió közelében.

▼ Fuji, magassága 3776 méter.

▼ Ise fő szentélye. Archaikus építészeti stílus gyönyörű példája.

▼ A Daibutsu vagy más néven Buddha Gigantikus Bronz Szobra Kamakurában, volt hűbéres főváros.

▼ A Kasuga szentély bejárata és egy csoport megszentelt szűz Narában.

▼ Kinkakuji (jelentése “Arany Pavilion”), Kyoto. Egy korai Shogun villája.

 ▼ A hűs nyári délután a Kamogawán Kyoto-ban.

▼ Dotombori, egy népszerű szórakozó negyed Osaka-ban.

Ez kis kaland kimondottan felkeltette az érdeklődésünket. Felhívnánk a figyelmet, hogy legyenek óvatosak, mert ekkora gyűjtemény esetében – főleg ha egy olyan országról van szó, mint Japán – hajlamos az ember elveszni a rengeteg néznivaló között.

Forrás: rocketnews24.com

Szerbiai sikerek – Matica Sprka

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...

Digi Works – Digitalizálás workshop felsőoktatásban tanulóknak

A Tripont szervezésében zajló képzésen megismerkedhettek a legmodernebb digitalizálási technológiákkal és olyan eszközök működését is megtanulhatjátok mint a PhaseOne, és a ScanRobot. Helyszín: Budapest, 1131, Reitter Ferenc u 132/B Időpont: 2021. június 10....

A világon egyedülálló digitalizáló állványt vásárolt a Magyar Nemzeti Levéltár

A berendezés segítségével eddig soha nem publikált nagyméretű síkműtárgyak, lepedőnyi térképek, érzékeny felületek lehető legjobb digitális reprezentációja válik elérhetővé a levéltárosok, a kutatók és a nagyközönség számára. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia...

Multispektrális képalkotás PhaseOne kamerarendszerrel

PhaseOne Rainbow eljárás a Tripontban A PhaseOne kelet-európai központjaként 2018 óta folytatja Tripont a kulturális örökség digitalizáló labor és oktatóközpont fejlesztését. 2021-ben a legújabb multispektrális berendezést vásároltuk meg (PhaseOne iXH 100MP WS), hogy...

Elérhető árú könyvbölcsőt jelentett be a Kaiser

Mától megvásárolható a Kaiser precíziós üveg nyomólapos tartószerkezettel ellátott könyvbölcsője. Az eszköz kiváló és gazdaságos lehetőséget kínál repro munkához könyvek, folyóiratok és újságok digitalizálásához. Az eszköz legfeljebb 44 x 41 cm (17,3 x 16,1 hüvelyk)...

Phase One CH workshop at the Romanian National History Museum

As representative and Training Center of Phase One CH in Eastern and South-Eastern Europe, we introduced the company's high-end cultural heritage digitization solutions: the iXG capture device, the XF IQ4 150MP camera, and the Film Capture Stage, an accessory to...

Szerbiai sikerek – Matica Sprka

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...