MKE vándorgyűlés 2023: Digitális Újraéledés

2023. 07. 26. | Articles, Cikk, Esemény, Hírek

 

Tatabánya városa hosszú idő után újra a vándorgyűlés helyszínévé vált. A város évek óta előnyös pozíciót foglal el a digitális fejlesztések terén, és a helyi könyvtárak vezetői is kiemelt figyelmet szenteltek a modern technológiák bevezetésére. Ennek köszönhetően Tatabánya ismét méltán lehetett a Könyvtárosok Központja.

Digitális könytárak – jövőbe mutató trendek

A vándorgyűlés kezdetén a résztvevők egy megnyitó ceremónián vettek részt, ahol a helyi és országos könyvtárvezetők, valamint informatikai szakemberek és más iparági szakemberek előadásai és beszámolói várták a közönséget.

Az esemény kiemelkedő jelentősége nemcsak a szakma, hanem a digitalizáció területén is megmutatkozott, hiszen a vándorgyűlésen a könyvtárosok rámutattak az új technológiák szerepére és fontosságára a könyvtárak jövőjében.

Az eseményen kiderült, hogy a digitalizáció már most is kiemelt szerepet játszik a könyvtárak mindennapi működésében. Így az egyik főtémakör az online tartalmak elterjedése volt. A digitális forradalomnak köszönhetően az e-könyvek jelentősen növelik az olvasottságot, és könnyebb hozzáférést biztosítanak a felhasználók számára. A vándorgyűlésen bemutatták a legújabb e-könyv platformokat és olvasóeszközöket, amelyek segítik a könyvtárakat az olvasási élmény továbbfejlesztésében.

A digitális tartalomkezelés és archiválás is központi témát képezett az eseményen. A hagyományos könyvtárakban rengeteg fizikai dokumentum és információ található, amelyek digitalizálásával könnyebb hozzáférést és jobb archiválást lehet biztosítani. A résztvevők megosztották tapasztalataikat az elektronikus adattárolásról és az online kutatási lehetőségekről.

A Tripont Örökségvédelmi Megoldásoktól mi is ellátogattunk az eseményre, mint kiállító, illetve Bedő Dániel specialistánk előadást is tartott a legújabb és legmodernebb digitalizáló eszközökről és technológiákról. Bemutattuk könyvtári szoftverünket és automatizált rendszereinket, amelyek egyszerűsítik a könyvtárak mindennapi működését és szolgáltatásait.

Az esemény végén a résztvevők összegyűltek egy kötetlen beszélgetésre, hogy megosszák egymással a digitalizációval kapcsolatos tapasztalataikat és hogy ötleteljenek a jövőre vonatkozóan. A vándorgyűlés sikere azt mutatta, hogy a digitális fejlesztések és technológiák elengedhetetlenek a könyvtárak jövőjében.

Forrás:
kemma.hu