Anoxia – a környezetkímélő fertőtlenítés

2020. 01. 29. | Cikk, Hírek

A nitrogén anoxiás, környezetkímélő műtárgy konzerváló és fertőtlenítő eljárás már Magyarországon is elérhető.

Folyamatosan kutatjuk az innovatív, hatékony, ugyanakkor környezetkímélő múzeumtechnológiai megoldásokat és igyekszünk ezeket itthon is elérhetővé tenni. Egy olyan technológia regionális képviseletére kért fel bennünket a gyártó cég, amelynek az előnyeiről mi magunk is meg vagyunk győződve, de a közelmúltban az ICOM és az ICOMOS is kiállt a fontosága mellett.

A műtárgy konzerválás és fertőtlenítés területén más eljárással nem helyettesíthető in situ generált nitrogén anoxiás technológiáról van szó, amely papír, fa és textil, illetve egyéb szerves, vagy kevert anyagú tárgyak esetében különösen ajánlott, de szinte minden műtárgy kezelésére használható.

A sokkal veszélyesebb, sok esetben mérgező módszerekkel összehasonlítva a nitrogén anoxia használatának számos előnye van:

  • Biztonságos – nem mérgező
  • Környezetkímélő – a levegő 78%-a nitrogén
  • Nem gyúlékony – nincs oxigén, a nitrogén pedig nem táplálja az égést
  • Semleges – nem lép reakcióba a műtárgyak anyagával

A hír aktualitását az adja, hogy a közelmúltban az EU korlátozást vezetett be a helyszíni nitrogén előállításra, amely ellen az Osztrák Szövetségi Fenntarthatósági és Turisztikai Minisztérium tiltakozást nyújtott be. Számba vették a  technológia összes alternatíváját, és arra jutottak, hogy a múzeumi gyakorlatban különféle okok miatt nem helyettesíthető más eljárással.
Ezután az ICOM az egész múzeumi szakmát az in situ nitrogéntermelést tiltó EU szabályozás módosítása melletti kiállásra kérte. Erről az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ is tudósított.
Reményeink szerint a vélhetően más, ipari célú helyszíni nitrogénelőállítás tiltását célzó  szabályozás hatálya  alól a műtárgyvédelmi terület már a nagyon közeli jövőben kikerül, megszűnnek az adminisztratív akadályok és folytatódhat a nitrogén anoxia múzeumtechnológiai célú gyakorlati használata.

A Tripont által képviselt gyártó nitrogén anoxiás kamrái, illetve a hozzájuk kapcsolódó in situ nitrogén előállító rendszerek az intézmények speciális igényeihez igazodnak, a kisebb méretű irat, vagy könyvfertőtlenítő kamráktól a teljes tárgyak anoxiás kezelésére alkalmas megoldásokig terjednek.

Levéltárak, könyvtárak, múzeumok, egyházi vagy privát gyűjtemények esetében is javasolt a gyűjteménybe kerüléskor, vagy akár utólag is  elvégezni a műtárgyak kezelését.

Innen letölthető a technológia és az  eszközök részletes leírása:
|!|vcvUploadUrl|!|/2020/02/Tripont_CHS_nitrogen_anoxia.pdf

 Szakirodalom

A Getty Conservation Institute tanulmánya a technológiáról:  Selwitz, Charles, and Shin Maekawa. 1998. Inert Gases in the Control of Museum Insect Pests. Research in Conservation. Los Angeles, CA: Getty Conservation Institute. http://hdl.handle.net/10020/gci_pubs/inert_gases