Image Science Associates – Golden Thread képminőség-ellenőrző rendszer

2020. ápr, 20. | Cikk, Technológia

Egy gyűjtemény digitalizálása hatalmas feladat. Rengeteg szakember összehangolt munkájára és komoly intézményi erőforrásokra van szükség hozzá. Ezért is különösen fontos, hogy az elkészült anyagok minősége megfelelő legyen, és a gyűjtemény tárgyainak legpontosabb digitális másolata készüljön el. A kulturális örökség digitalizálás célja a műtárgyakról olyan állományvédelmi szintű digitális objektum (Preservation-grade Digital Object) elkészítése, amely hitelesen rögzíti a tárgy aktuális állapotát, referenciaként használható és bizonyos kutatási feladatok esetén helyettesítheti is az eredeti műtárgyat.

Ahhoz, hogy a digitális objektum (kép és adatok egyben!) megbízható és később is ellenőrizhető minőségű legyen, objektív sztenderdek alkalmazására van szükség. A nemzetközi múzeumtechnológiai gyakorlatban a FADGI (Federal Agencies Digital Guidelines Initiative), az európai Metamorfoze és a nemzetközi, kidolgozás alatt álló JWG 26 kódnevű, több ISO szabványt egyesítő múzeumtechnológiai szabványoknak megfelelő digitalizálás az elvárás. Ezek az intézményi előírások a képminőséget objektív, mérhető, számszerű célértékekkel határozzák meg. Magyarországon a Fehér Könyv ad útmutatást a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához, de ebben a dokumentumban jelenleg nem szerepelnek az elvárt képminőséget számszerűen meghatározó adatok.

A FADGI és a Metamorfoze szabványok egyaránt több paraméterrel írják le a képminőségi követelményeket, melyek közül a legfontosabbak a szín-, tónus- és részletvisszaadás eltérések tűréshatárának meghatározása, a zaj és az élesítés elfogadható szintjének maximalizálása.

Mindkét követelményrendszer több megfelelőségi szintet határoz meg; ezek közül a legmagasabb az állományvédelmi (Preservation) szint. A FADGI 4* és a Metamorfoze Strict fokozata egyaránt nagyon magas összesített képminőséget követel meg ennek az eléréséhez.

Az ellenőrzés a gyakorlatban úgy történik, hogy a felvételi körülmények beállítása után egy megfelelő tesztábráról (target) készült fotót egy szoftver mér, értékel, összehasonlítja az ideális referencia-ábrával és számszerűen közli az eltéréseket, vagy a megfelelőséget.

Az Image Science Associates Golden Thread eljárás

Sokféle tesztábra létezik, az Image Science Associates által fejlesztett Golden Thread target az egyik legkomplexebb. A következő paraméterek beállítására és ellenőrzésére szolgál: Expozíció, Élesség, Felbontás, Tónusskála, Szín, Részletvisszaadás, Szín regisztráció eltérés, Egyenletesség (szín és tónus), Zaj, Élesítés.

Golden Thread Device Level Target ©ISa

Három különböző változat létezik belőle: a Device Level Target („eszköz ellenőrző ábra”), amely az kamera, a lencse, a világítás és a felvétel összes körülményét ellenőrző tesztábra, az Object Level Target („műtárgy ellenőrző ábra”) amelynek minden műtárgy mellett szerepelnie kell a reprodukciókon, és a transzparens anyagok digitalizálásának beállítására szolgáló Standard Format Film Targets (monokróm). A rendszer része a Golden Thread Analysis szoftver is, de az értékelés és minősítés más programokkal (Open DICE, Delt.ae) is elvégezhető.

A Device Level Target fotóját minden produkciós szakasz előtt és után, vagy minden nap elején és végén el kell készíteni. Ezzel digitálisan rögzítjük a kamera és a összes körülmény állapotát a felvételek elkészítésekor. Ez egyúttal lehetővé teszi az utólagos visszakövetést is.

Az Object Level Targetnek minden műtárgy mellett szerepelnie kell a felvételen. Ez az eszköz lehetővé teszi a képen szereplő műtárgy archiválási minőségének rögzítését és számszerű ellenőrzését.

Például a 15 számú mező L*a*b értékei ezen az ellenőrző ábrán L62.15, a-1.07, b0.19. Tehát 100 év múlva is számszerűen leolvasható lesz, milyen tónus szerepelt a képen.

Golden Thread Object Level Target #15

A szabványok meghatározzák az élesség és a részletvisszaadás elvárt mértékét is.

Ugyan be lehet állítani magas elméleti felbontást a hagyományos szkennerek esetében is, de a reprodukció részletgazdagsága valójában nem ettől függ.

Az MTF (Modulation Transfer Function) illetve az SFR (Spatial Frequency Response) értékéből számított úgynevezett mintavételezési hatékonysággal (Sampling Efficiency) számszerűsíthető a reprodukció részletvisszaadása. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a reprodukció minden elemét, tehát a felvétel összes körülményét, a kamerát, az objektívet, majd a program beállításokat egyaránt figyelembe véve egy ideális rácsot mennyire hűen ad vissza a reprodukció. A FADGI 4* előírása ebben is szigorú, SFR ≥90% értéket követel meg.

DeltaE explaided ©BYK-Gardner

A színeltérések mérése a targeten feltüntetett értékek és a digitálisan rögzített színek közötti különbség mérésével történik. A CIE (Commission Internationale d’Éclairage), a színek tudományos leírásával foglalkozó nemzetközi szervezet által kifejlesztett Delta E 2000 eljárás egy bonyolult algoritmussal számolja ki és számszerűsíti a színeltérést.

A FADGI 4* előírás nagyon kis színeltérést (ΔE2000 <3) engedélyez, ezzel garantálja az objektív színhelyességet.

Összefoglalás

A képminőség ellenőrzése a műtárgy digitalizálás nélkülözhetetlen eleme. Az ISa Golden Thread eljárás a teljes munkafolyamat minden elemét vizsgálja, tehát az ezzel az eszközel végzett minőségellenőrzés valóban garantálja a digitalizálás megfelelőségét.

Az eljárás elméleti háttere nagyon komplex és tudományosan megalapozott, az ellenőrzés a gyakorlatban mégis egyszerű, és egy rövid képzéssel elsajátítható.

A Golden Thread rendszer itt megrendelhető: https://www.tripont.hu/gyartok/golden_thread


Ha szeretne részletes információt kapni bármelyik termékünkről, vagy szolgáltatásunkról, esetleg részt venne egy (online) bemutatón, keresse munkatársainkat a chs@tripont.hu emailcímen.

Szakmai hírlevelünkre itt iratkozhat fel:
https://mailchi.mp/6bfd4e27602a/tripontchshirlevel

 
 

Szerbiai sikerek – Matica Sprka

A Tripont mint a régió vezető stúdiófejlesztési, üzemeltetési cégcsoportja, és a Phase One kelet-európai központja, a szerb nemzeti könyvtár, a Matica Srpska számára műtárgy – és könyvdigitalizáló eszközök telepítését, Phase One oktatást adott a könyvtár...

Digi Works – Digitalizálás workshop felsőoktatásban tanulóknak

A Tripont szervezésében zajló képzésen megismerkedhettek a legmodernebb digitalizálási technológiákkal és olyan eszközök működését is megtanulhatjátok mint a PhaseOne, és a ScanRobot. Helyszín: Budapest, 1131, Reitter Ferenc u 132/B Időpont: 2021. június 10....

A világon egyedülálló digitalizáló állványt vásárolt a Magyar Nemzeti Levéltár

A berendezés segítségével eddig soha nem publikált nagyméretű síkműtárgyak, lepedőnyi térképek, érzékeny felületek lehető legjobb digitális reprezentációja válik elérhetővé a levéltárosok, a kutatók és a nagyközönség számára. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia...

Multispektrális képalkotás PhaseOne kamerarendszerrel

PhaseOne Rainbow eljárás a Tripontban A PhaseOne kelet-európai központjaként 2018 óta folytatja Tripont a kulturális örökség digitalizáló labor és oktatóközpont fejlesztését. 2021-ben a legújabb multispektrális berendezést vásároltuk meg (PhaseOne iXH 100MP WS), hogy...

Photographing glass is like photographing the sunset – Interview with the Hungarian glass sculptor László Lukácsi

On the 22nd of April 2017, at the Kunsthalle in Budapest, the 2017 National Salon "All Around Us" was opened, which has reviewed the past ten years of applied arts and design in Hungary. Among the beautiful creations a glass sculpture of the well-known Hungarian...

Phase One CH workshop at the Romanian National History Museum

As representative and Training Center of Phase One CH in Eastern and South-Eastern Europe, we introduced the company's high-end cultural heritage digitization solutions: the iXG capture device, the XF IQ4 150MP camera, and the Film Capture Stage, an accessory to...

Multispektrális képalkotás (MSI): Egy fontos digitalizálási eszköz a 21. század számára

Michael B. Toth, az R. B. Toth Associates LLC elnöke arról fog beszélni, hogy a Phase One kamerák miként tártak fel új kulturális örökségi információkat az integrált MSI rendszerekkel. A világ minden tájáról származó spektrális képek felhasználásával Mike megvitatja,...