Image Science Associates – Golden Thread képminőség-ellenőrző rendszer

2020. 04. 27. | Cikk, Technológia

Egy gyűjtemény digitalizálása hatalmas feladat. Rengeteg szakember összehangolt munkájára és komoly intézményi erőforrásokra van szükség hozzá. Ezért is különösen fontos, hogy az elkészült anyagok minősége megfelelő legyen, és a gyűjtemény tárgyainak legpontosabb digitális másolata készüljön el. A kulturális örökség digitalizálás célja a műtárgyakról olyan állományvédelmi szintű digitális objektum (Preservation-grade Digital Object) elkészítése, amely hitelesen rögzíti a tárgy aktuális állapotát, referenciaként használható és bizonyos kutatási feladatok esetén helyettesítheti is az eredeti műtárgyat.

Ahhoz, hogy a digitális objektum (kép és adatok egyben!) megbízható és később is ellenőrizhető minőségű legyen, objektív sztenderdek alkalmazására van szükség. A nemzetközi múzeumtechnológiai gyakorlatban a FADGI (Federal Agencies Digital Guidelines Initiative), az európai Metamorfoze és a nemzetközi, kidolgozás alatt álló JWG 26 kódnevű, több ISO szabványt egyesítő múzeumtechnológiai szabványoknak megfelelő digitalizálás az elvárás. Ezek az intézményi előírások a képminőséget objektív, mérhető, számszerű célértékekkel határozzák meg. Magyarországon a Fehér Könyv ad útmutatást a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához, de ebben a dokumentumban jelenleg nem szerepelnek az elvárt képminőséget számszerűen meghatározó adatok.

A FADGI és a Metamorfoze szabványok egyaránt több paraméterrel írják le a képminőségi követelményeket, melyek közül a legfontosabbak a szín-, tónus- és részletvisszaadás eltérések tűréshatárának meghatározása, a zaj és az élesítés elfogadható szintjének maximalizálása.

Mindkét követelményrendszer több megfelelőségi szintet határoz meg; ezek közül a legmagasabb az állományvédelmi (Preservation) szint. A FADGI 4* és a Metamorfoze Strict fokozata egyaránt nagyon magas összesített képminőséget követel meg ennek az eléréséhez.

Az ellenőrzés a gyakorlatban úgy történik, hogy a felvételi körülmények beállítása után egy megfelelő tesztábráról (target) készült fotót egy szoftver mér, értékel, összehasonlítja az ideális referencia-ábrával és számszerűen közli az eltéréseket, vagy a megfelelőséget.

Az Image Science Associates Golden Thread eljárás

Sokféle tesztábra létezik, az Image Science Associates által fejlesztett Golden Thread target az egyik legkomplexebb. A következő paraméterek beállítására és ellenőrzésére szolgál: Expozíció, Élesség, Felbontás, Tónusskála, Szín, Részletvisszaadás, Szín regisztráció eltérés, Egyenletesség (szín és tónus), Zaj, Élesítés.

Golden Thread Device Level Target ©ISa

Három különböző változat létezik belőle: a Device Level Target („eszköz ellenőrző ábra”), amely az kamera, a lencse, a világítás és a felvétel összes körülményét ellenőrző tesztábra, az Object Level Target („műtárgy ellenőrző ábra”) amelynek minden műtárgy mellett szerepelnie kell a reprodukciókon, és a transzparens anyagok digitalizálásának beállítására szolgáló Standard Format Film Targets (monokróm). A rendszer része a Golden Thread Analysis szoftver is, de az értékelés és minősítés más programokkal (Open DICE, Delt.ae) is elvégezhető.

A Device Level Target fotóját minden produkciós szakasz előtt és után, vagy minden nap elején és végén el kell készíteni. Ezzel digitálisan rögzítjük a kamera és a összes körülmény állapotát a felvételek elkészítésekor. Ez egyúttal lehetővé teszi az utólagos visszakövetést is.

Az Object Level Targetnek minden műtárgy mellett szerepelnie kell a felvételen. Ez az eszköz lehetővé teszi a képen szereplő műtárgy archiválási minőségének rögzítését és számszerű ellenőrzését.

Például a 15 számú mező L*a*b értékei ezen az ellenőrző ábrán L62.15, a-1.07, b0.19. Tehát 100 év múlva is számszerűen leolvasható lesz, milyen tónus szerepelt a képen.

Golden Thread Object Level Target #15

A szabványok meghatározzák az élesség és a részletvisszaadás elvárt mértékét is.

Ugyan be lehet állítani magas elméleti felbontást a hagyományos szkennerek esetében is, de a reprodukció részletgazdagsága valójában nem ettől függ.

Az MTF (Modulation Transfer Function) illetve az SFR (Spatial Frequency Response) értékéből számított úgynevezett mintavételezési hatékonysággal (Sampling Efficiency) számszerűsíthető a reprodukció részletvisszaadása. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a reprodukció minden elemét, tehát a felvétel összes körülményét, a kamerát, az objektívet, majd a program beállításokat egyaránt figyelembe véve egy ideális rácsot mennyire hűen ad vissza a reprodukció. A FADGI 4* előírása ebben is szigorú, SFR ≥90% értéket követel meg.

DeltaE explaided ©BYK-Gardner

A színeltérések mérése a targeten feltüntetett értékek és a digitálisan rögzített színek közötti különbség mérésével történik. A CIE (Commission Internationale d’Éclairage), a színek tudományos leírásával foglalkozó nemzetközi szervezet által kifejlesztett Delta E 2000 eljárás egy bonyolult algoritmussal számolja ki és számszerűsíti a színeltérést.

A FADGI 4* előírás nagyon kis színeltérést (ΔE2000 <3) engedélyez, ezzel garantálja az objektív színhelyességet.

Összefoglalás

A képminőség ellenőrzése a műtárgy digitalizálás nélkülözhetetlen eleme. Az ISa Golden Thread eljárás a teljes munkafolyamat minden elemét vizsgálja, tehát az ezzel az eszközel végzett minőségellenőrzés valóban garantálja a digitalizálás megfelelőségét.

Az eljárás elméleti háttere nagyon komplex és tudományosan megalapozott, az ellenőrzés a gyakorlatban mégis egyszerű, és egy rövid képzéssel elsajátítható.

A Golden Thread rendszer itt megrendelhető: https://www.tripont.hu/gyartok/golden_thread


Ha szeretne részletes információt kapni bármelyik termékünkről, vagy szolgáltatásunkról, esetleg részt venne egy (online) bemutatón, keresse munkatársainkat a chs@tripont.hu emailcímen.

Szakmai hírlevelünkre itt iratkozhat fel:
https://mailchi.mp/6bfd4e27602a/tripontchshirlevel