Dinnyeevés múlt századi lányokkal: üvegnegatívok digitalizálása Kunszentmártonban

2017. 03. 23. | Cikk

1898-ban nyitotta meg első fotóműtermét Kunszentmártonban Sáray Szabó Albert, aki kereken fél évszázadon át fényképezte szeretett tiszazugi városát. A fotográfus műtermének padlásán később mintegy 8000 üvegnegatívot találtak, amelyek mind a századfordulón kialakuló városi kultúra életéről tanúskodnak.

Az eladósorban lévő lányok elmentek a városi fényképészhez, hogy meglepjék a szívük választottját egy arcképpel, és persze a frissen besorozott fiatalemberek is készíttettek magukról egyenruhás portrét. Megörökítették a házasságkötéseket, az újabb és újabb családtagok érkezését. De nemcsak az egyén, hanem a város élete is megjelenik ezeken a képeken: a város színjátszó társulata éppúgy ott feszít rajtuk, mint a képviselőtestület.

 

Mivel a fényképezkedés egyre inkább része lett a polgáriasodó Kunszentmárton életének, egy idő után nemcsak műteremben készültek képek, hanem lakásokon és a város közterein is. Így például a mezőgazdaság fejlődését is nyomon követheti az, aki átnézi a több évtized alatt készült képeket. Árnyalja az üvegnegatívok mutatta társadalmi képet, hogy további mintegy 2000 üvegnegatív került a gyűjteménybe egy közeli falu, Cibakháza egykori fotográfusának hagyatékából.

Ma a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum becses kincse ez az összesen mintegy 10 000 üvegnegatív, amely felbecsülhetetlen értékeket tartogat a néprajz, a helytörténet, a társadalomtörténet és a kulturális antropológia kutatóinak és rajongóinak. Csakhogy az üvegnegatívok igen érzékenyek: az ezüstdegradáció kifejezetten veszélyes rájuk, mivel ezeknél az üvegeknél még nem alkalmaztak védő zselatinréteget. Ezért az ezüst már elkezdett kiválni, és szabad szemmel is jól látható, csillogó ezüstfoltok jelentek meg a denzitásos részeken. Emellett a gombák is megtámadják az emulziós felületet.

Hiába a gondos állagmegóvás, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum üvegnegatívjai a 24. órában vannak: most még digitalizálhatóak, de nem szabad késlekedni. És ami különösen fontos a helytörténet szempontjából: még élnek olyan helybéli lakosok, akik a később készült felvételekhez hozzá tudják tenni a maguk emlékeit, történetét.

A Tripont egy bemutató keretében 7 darab üvegnegatívot digitalizált Kunsztentmártonban PhaseOne IQ280 rendszerrel. A Helytörténeti Múzeum keresi a lehetőséget a digitalizálásra, mivel a befotózott képek minősége, részletgazdagsága mindenki számára egyértelművé tette: a digitális forma az archiváláson túl nagyban megkönnyíti a képek kutatását is. Sőt, a múzeum látogatói számára is élvezhetőbbek lennének a felnagyított, jól látható képek.