A szerb kulturális örökség digitalizálása

2019. ápr, 19. | Cikk

Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Audiovizuális Archívum és Digitalizáló Központ közleménye

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SASA) vezető tudományos és kulturális intézmény Szerbiában. Az 1841-ben alapított akadémia archívuma nem csak a szerb kultúra legfontosabb dokumentumainak, hanem a világörökség értékeinek is jelentős tárháza . Mindemellett, a szerb ortodox egyház Karlócán található archívuma is a SASA felügyelete alatt áll, a tizenötödik és a tizenkilencedik század közötti időszakot felölelő rendkívüli gyűjteményével.


A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia épülete Belgrádban

 

Az Audiovizuális Archívum és Digitalizáló Központ megalapítása (AVA SASA)

Annak érdekében, hogy megőrizze és bemutassa a nyilvánosság számára a birtokában lévő anyagok legfontosabb és legértékesebb részeit, a SASA 2017-ben alapította meg Audiovizuális Archívumát és Digitalizáló Központját. A digitalizáló központ létrehozása idején a SASA rendkívüli követelményeket támasztott. A könyvtárában és archívumában őrzött anyagok jelentősége és értéke miatt a digitalizálást a legmagasabb színvonalon, a legszigorúbb szabványoknak megfelelően, egyértelműen meghatározott digitalizálási eljárásokkal kell végrehajtani.

A digitalizálandó anyag felbecsülhetetlen jelentősége nyilvánvalóvá válik abból a tényből, hogy a 14. és 15. századi szerb uralkodók chartáit és törvényeit is tartalmazza. Inter alia itt őrizzük legnevesebb íróink eredeti kéziratait, a legfontosabb szerb tudósok és írók levelezését, több mint 3000 festményt, rajzot, szobrot, művészeti gyűjteményt, szerb zeneszerzők munkáinak eredeti partitúráit, fotóarchívumokat mintegy 10 000 fotóval és negatívval.Marginália Vuk St. Karadžić szerb szótárának első kiadásához (1818) / SASA Library, Rv 46/


Appian Róma történelme című kötete, Velence, 1477 /SASA Library, R8 1/

Egy digitális stúdió az akadémia épületében is található, az Audiovizuális Archívum és Digitalizáló központ székhelye azonban egy másik közeli épületben található. Mintegy 800 négyzetmétert foglal el három szinten és hat digitális munkaállomással üzemel. Van még egy digitális stúdió Karlócán, ahol az említett egyházi archívumokat digitalizálják.

Digitalizáció a legszigorúbb ipari szabványok szerint

A kulturális örökség digitalizálás legjobb minőségének elérése érdekében az AVA SASA Phase One rendszerek beszerzése mellett döntött, a világ legfontosabb archívumainak és múzeumainak példáját követve.

Az akadémia digitális munkaállomásai Phase One kamerákkal (iXG 100MP, iXG 50MP és XF 80MP), Schneider optikákkal és a Capture One kulturális örökségre specializált  eszközeivel vannak felszerelve. Az eszközök egy kifejezetten erre a célra tervezett teremben helyezkednek el, ahol minden digitális képalkotást befolyásoló tényező (például.: falak színei, szoba hőmérséklete, páratartalom) ellenőrizve és szabályozva van.


AVA SASA digitalizáló stúdió

Az intézményben tizenkét munkatárs dolgozik, köztük két szakértői tanácsadó és hat operátor. Az informatikai berendezések karbantartását egy olyan speciális vállalatra bízták, amely naponta figyelemmel kíséri a szervereket és az adattárolókat, valamint a digitalizált anyagok biztonsági mentését.

Még a legjobb digitalizálási eszközök is mérsékelt minőségű eredményeket hozhatnak, ha nem szakértők és jól képzett üzemeltetők gondoskodnak róluk. Az elmúlt néhány hónapban az AVA SASA intenzív, napi képzéseket tartott hat operátorának, akik a digitalizálási folyamat minden szakaszát megismerték és elsajátították.


Digitalizálási szakértő tanácsadás közben

A képzéseket digitalizálási szakértők tartják, akik rendkívüli tapasztalattal rendelkeznek a digitális fényképezés terén, valamint a kulturális örökség digitalizálásának folyamataiban. Januárban a Phase One kétnapos workshopot szervezett, ahol a magyarországi szakértők (a Tripont digitalizálási részlegének tagjai) rövid képzést tartottak Phase One kamerákról, és bemutatták a Capture One szoftver néhány funkcióját. A következő workshop, a legmagasabb szintű  Kulturális Örökség Specialista képzés 2019 áprilisában került megrendezésre.

Kulturális örökség digitalizációs eljárások

Tekintettel a digitalizálandó anyag jelentőségére, értékére és az anyagok érzékenységére, az AVA SASA csapata részletes leírást dolgoz ki az anyagok tisztítására, illetve helyreállításának és kezelésének ideális folyamatára. Ez a digitalizálási folyamat rendkívül fontos és kényes része, ennek hiányában az archív anyagok esetleges károsodásnak lennének kitéve.


Operátor Phase One és Capture One használat közben

Projektek és jövőbeni tervek

Az elkövetkező években az AVA SASA munkája elsősorban a kulturális örökségére irányul. Ebben az értelemben a prioritást élvező projektek mindig kapcsolódnak a SASA Archívum és a SASA Könyvtár különösen értékes gyűjteményeihez, a Karlócai Archívumban és a SASA Művészeti Gyűjteményében tárolt kivételes anyaghoz. Ezen kulturális javak mellett az AVA SASA a SASA által kiadott összes publikációt (könyv, tudományos folyóirat) az 1841-es megalakulása óta digitalizálja, ami közel 16 000 dokumentumot jelent.

Időközben az AVA SASA stratégiai együttműködési megállapodásokat kíván kötni Szerbia különböző kulturális intézményeivel, valamint más, felbecsülhetetlen kulturális tárgyakat őrző intézményekkel

Az AVA SASA szándéka, hogy a kulturális örökség digitalizálásának minden területén példás modellként tartsák számon. Ez a szándék húzódik meg a Phase One rendszerek beszerzése, a rigorózus módszertani tréningek és operátorképzések mögött is. Folyamatban van az AVA SASA Kutatási Központ megszervezése is, ahol a digitalizálási eljárások hatékonyságát fogjuk vizsgálni, a minőség illetve a digitalizálási idő tekintetében. Az eredményeket az AVA ASA weboldalán publikálni fogjuk.

A fenti célok komoly kihívások elé állítják az AVA SASA egészét, de szerényebb célkitűzések mellett nem tudnánk megfelelni a SASA szigorú elvárásainak, így csak a kompromisszum nélküli csúcsminőséget választhattuk.

A bejegyzés összes fotóját Branislav Vojnović és Veselin Milunović készítette.

Phase One: A teljesen automatizált és optimalizált multispektrális képalkotási megoldás

KOPPENHÁGA, 2022. május 19. – A Phase ONE optimalizálta az iparág első, teljesen automatizált, nagy felbontású multispektrális képalkotási (MSI) rendszerét. A Phase One Rainbow MSI leegyszerűsíti a multispektrális képalkotást, festményekről, műalkotásokról, az emberi...

Digitalizálás a Magyar Természettudományi Múzeumban

 A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) lepkegyűjteményének teljes körű digitalizálása 2021 márciusában kezdődött meg. Ennek során a tárlófiókokról nagyfelbontású digitális kép készül a lepkegyűjtemény egyik helyiségében kialakított munkaállomáson. A munkafolyamatot...

The Art of Illumination: A Limbourg testvérek és a Belles Heures

A Belles Heures of Jean de France, duc de Berry (~ 1405-1408/9) az egyik leggazdagabb díszített kódex, ami fennmaradt a középkorból és az egyetlen kézirat, amelynek miniatúráit teljes egészében a híres Limbourg fivérek készítették. A királyi pártfogó által...